N1 OBIŠLA KAMP KOD BIHAĆA

STANJE KATASTROFALNO Snijeg i led prekrili kamp Vučjak: Šatori se urušili, migranti u papučama

03.12.2019 - 09:39 | Vijesti >> Aktuelno
 

Stotine migranata smještenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju.

Pojedini šatori u kojima su smješteni migranti urušili su se pod težinom snijega, a migranti su prvi ovosezonski snijeg dočekali u papučama. 

Prema posljednjim informacijama na ovom mjestu boravi oko 600 migranata, javlja N1. Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

U Bosnu i Hercegovinu je stigla i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja će posjetiti improvizirani kamp za migrante "Vučjak", prihvatne centre "Bira" i "Sedra" u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar "Ušivak" u Sarajevskom kantonu.

Preliminarna zapažanja o toj posjeti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila, Mijatović će iznijeti na pres-konferenciji 6. decembra u Sarajevu.

Snijeg i led prekrili migrantski kamp Vučjak (FOTO+VIDEO)

kampvucjak

Izvor: N1

kampvucjak1

Izvor: N1

kampvucjak2

Izvor: N1

kampvucjak3

Izvor: N1

kampvucjak5

Izvor: N1

Tokom posjete, Mijatović će održati sastanke s predstavnicima državnih i kantonalnih vlasti, kao i međunarodnih organizacija te nevladinih asocijacija koje se bave pitanjem migracija.

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!