SANNA MARIN

ŽIVOTNA PRIČA NAJMLAĐE PREMIJERKE NA SVIJETU: Odrasla je s majkom i njezinom djevojkom, jedina iz porodice završila fakultet...

10.12.2019 - 14:21 | Vijesti >> Svijet
 

Finska postaje rekorder: dobit će najmlađu premijerku na svijetu. Riječ je o 34-godišnjoj Sanni Marin, ministrici prometa i komunikacija, koju je njezina Socijaldemokratska stranka predložila za tu funkciju nakon što je odstupio lider stranke i dosadašnji premijer Antii Rinne. Marin dužnost preuzima ove sedmice i time će se naći na čelu koalicije lijevog centra sastavljene od ukupno pet stranaka, svih redom predvođenih ženama, većinom mlađima od 35.

Marin je, prema onom što se o njoj piše, zanimljiva ličnost. Odrastala je s majkom i njezinom partnericom u unajmljenom stanu. U jednom od intervjua je rekla da se kao dijete osjećala nevidljivom jer nije mogla otvoreno govoriti o svojoj obitelji. Isto tako, tvrdi da joj je majka uvijek bila podrška. Odgojila ju je tako da vjeruje da može učiniti sve što želi. Marin je, također, bila prva članica svoje porodice koja je išla na fakultet.

Nakon što se počela baviti politikom 2006. godine, njezin je uspon bio munjevit. Postala je, u dobi od samo 27 godina, čelnica vijeća Tamperea, drugoj najvećeg finskog grada, a u parlament je ušla 2015. godine. Ranije ove godine je privremeno, kad je Rinne uzeo slobodno zbog zdravstvenih problema, služila kao predsjednica stranke, nakon što je prethodno bila zamjenica. Ima i kćer Emmu od 22 mjeseca, koju je dobila u vezi sa svojim dugogodišnjim partnerom Markusom Räikkönenom.

Kao svoje interese mimo politike navodi boravak i fizičke aktivnosti u prirodi, govori engleski, finski i švedski. Rođena je u Helsinkiju 16. novembra 1985. godine. Njezin dolazak na čelo koalicije ne bi trebao označiti dramatičnu promjenu tamošnje politike. Koalicija je već kad je stupila na vlast nakon izbora u travnju ove godine dogovorila program, koji se fokusirao na velika davanja za infrastrukturu i socijalu. Obećali su isto tako učiniti zemlju neutralnom po pitanju emisije ugljičnog dioksida do 2035. godine. Program, rekla je Marin, predstavlja ljepilo koalicije. No, iako tu ne bi trebalo biti odstupanja, Marin najavljuje naporan rad.

- Imamo puno posla kako bismo iznova izgradili povjerenje - poručila je. Stranka iz čijih redova i sama dolazi, socijalni demokrati, trenutačno bilježi samo 13 posto podrške u anketama. Desničarska, populistička Stranka Finaca ih dobrano šiša, sa 24 posto.

U kontekstu posla, čini se da Marin nema nikakvih sumnji u sebe. Glatko je odbrusila kad su je ispitivali o njezinoj dobi.

- Nikad nisam razmišljala o svojoj dobi ili spolu. Razmišljam o razlozima zašto sam ušla u politiku i onim stvarima zbog kojih smo dobili povjerenje birača - poručila je Marin, koja na svojoj internetskoj stranici navodi da su joj VAŽNE vrijednosti kao što su “jednakost, sloboda, globalna solidarnost, ekološka održivost i zaštita okoliša”.

“Za mene, biti uključen i raditi razliku predstavlja građanska prava. Mijenjanje stvari zahtijeva predanost. Socijalna država ili osnovna pravila za radni život ne bi se trebala uzimati zdravo za gotovo, ona su rezultat teškog rada i odlučnih napora. Klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti neki su od najvećih problema našeg doba. Adresiranje tih problema traži snažnu političku volju i odlučnost”, stoji pak na njezinoj stranici ministrice prometa.

Kad u sljedećim danima zasjedne u premijersku stolicu, Marin će biti treća žena kojoj je dosad to pošlo za rukom u Finskoj. Njezin prethodnik, Rinne, koji će i dalje ostati šef stranke, odstupio je nakon što su njegovi planovi da sreže plaće radnicima u pošti izazvali masovne štrajkove, a koalicijski partner, Stranka centra, izjavila da je izgubila povjerenje u njega. Socijalni demokrati su za dlaku pobijedili na izborima pred Strankom Finaca, i to zahvaljujući obećanjima da će okončati godine mjera štednji koje su, iako su smanjile javni dug, postale vrlo nepopularne.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA