PERETE LI VI TAVU NAKON UPOTREBE? Hitno prestanite, stručnjaci objasnili zašto, RAZLOG JE ZABRINJAVAJUĆI!

22.02.2020 - 19:52 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Ispostavilo se da ne treba odmah da stavite pod vodu tavu s kog ste upravo skinuli meso ili jaja.

Preporuka je da ga ostavite sa strane na neko vreme dok se tava u potpunosti ne prohladi.

Tek tada sastružite ostatke koji su na njemu ostali i papirnim ubrusom skinite višak masti koji je ostao nakon pečenja.

tava4

(foto: Printscreen)

Svi ovi koraci su važni prije nego što tavu potopite u vodu i operete ga suđerom.

Ukoliko tava u kojem ste pržili odmah isperete nakon upotrebe, sav ostatak ulja će dospjeti u odvod. Masti i ulja mogu da izazovu blokade koje kasnije dovode do začepljenja odvoda.

ulje-tava-pixabay

(foto: Printscreen)

Borci za očuvanje životne sredine posebno naglašavaju ovakav vid pranja jer ulja koja dospiju u odvod dospjevaju u prirodne izvore vode i dodatno zagađuju naša jezera, potoke i mora.

Kažu da kada biste prosuli jedan litar ulja u sudoperu možete zagaditi čak milion litara vode.

tava3

(foto: Printscreen)

Zato nemojte da vas mrzi da tavu prije pranja prebrišete salvetom ili ubrusom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA