O OVOM DOKTORI ŠUTE: NUSPOJAVE lijekova i RIZICI koji se mogu pojaviti i godinama kasnije

27.02.2020 - 15:15 | Porodica i zdravlje
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Pored dobrobiti oni često "nose" rizik ozbiljnih nuspojava.

Medicina u današnje vrijeme razvija lijekove za liječenje ili ublažavanje simptoma raznih bolesti, ali pored dobrobiti oni često "nose" rizik ozbiljnih nuspojava.

U knjizi "Koji lijekovi iz vašeg tijela kradu važne nutrijente", ugledna američka farmaceutkinja Suzi Kojen analizirala je međusobni uticaj terapija hemijskim supstancama i manjka vitamina i minerala.

- Ako nam nedostaje samo jedna hranljiva materija, u našem telu se dešava čitav niz reakcija u vidu nuspojava, a što duže uzimamo neki lijek, one su izglednije - objašnjava dr Kojen.

tablete

Ona ističe kako se ovi negativni efekti na lijekove ne moraju pojaviti dok ih konzumiramo, nego i godinama kasnije. 

U knjizi "Koji lijekovi iz vašeg tijela kradu važne nutrijente", ugledna američka farmaceutkinja Suzi Kojen analizirala je međusobni uticaj terapija hemijskim supstancama i manjka vitamina i minerala.

- Ako nam nedostaje samo jedna hranljiva materija, u našem tijelu se dešava čitav niz reakcija u vidu nuspojava, a što duže uzimamo neki lijek, one su izglednije - objašnjava dr Kojen.

Ona ističe kako se ovi negativni efekti na lekove ne moraju pojaviti dok ih konzumiramo, nego i godinama kasnije. 

Lijekovi protiv bolova

Lijekovi protiv bolova djeluju tako što blokiraju delovanje prostaglandini, hemikalije koja je okidač za upale, bol i visoku temperaturu.

Ali, prostaglandini štite sluznicu želuca od delovanja kiseline, pa se tako mogu povećava rizik od čireva na želucu i krvarenja, što dovodi do nedostatka gvožđa.

Osim toga, lijekovi protiv bolova smanjuju aktivnosti folne kiseline koja je potrebna da bi se smanjio homocistein, upalni spoj povezan s bolestima srca.

Rizici: bolesti srca, depresija, rane u ustima, anemija.

Pilule za visok pritisak

Visok pritisak se reguliše lekovima koji rastežu krvne sudove, a povezuju se sa cinkom u organizmu.

Ali, kako je cink vezan, on ne može da nadomesti potrebni nivo za rast ćelija, proteina koji je važan za rast kose i noktiju, kao i jačanja imuniteta.

Rizici: Gubitak seksualne želje, problemi s prostatom, gubitak kose i otežano zarastanje rana.

tablete-freepik-02

Antidepresivi

Najčešći tretman za depresivne poremećaje su selektivni inhibitori serotonina, hemikalije povezane s dobrim raspoloženjem.

Međutim, oni takođe mogu da snize nivo hormona štitnjače koji reguliše rad metabolizma, probave i kontrole mišića. Kako nivo hormona opada, telo vapi za jodom.

Rizici: slab rad štitnjače, gojenje, loš imunitet.

Diuretici

Ovim lijekovima se liječi hipertenzija, zastoj rada srca, povećavajući količinu urina koji proizvode bubrezi. Na taj način iz tela izbacuju kalcijum i vitamin C, koji je neophodan imunitetu za zarastanje rana.

Rizici: Sporo zarastanje rana, grčevi u nogama, slabe lomljive kosti.

Brufen i paracetamolFoto: Profimedia
Hormonska nadomesna terapija

Regulišu nivo hormona, ali i posredno uništavaju dobre bakterije u želucu koje sintetizuju hranjive materije kao što su vitamin B6 i cink.

Rizici: Poremećen san, gubitak pamćenja, razdražljivost, srčane bolesti, povećan rizik raka.

Lijekovi za dijabetes

Redukuju količinu glukoze koju proizvodi jetra i ograničavaju apsorpciju šećera zbog čega receptori insulina postaju osetljivi.

Međutim, neki lijekovi za dijabetes smanjuju nivo hemoglobina, što može da dovede i do nedostatka vitamina B12.

Rizici: Anemija, grčevi u mišićima, umor, gubitak memorije, nepravilan rad srca.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA