OVO JE NOVI SIMPTOM KORONA VIRUSA, NJEMAČKI DOKTOR PRIMIJETIO: Pacijentima se i OVA STVAR DEŠAVA

18.03.2020 - 12:46 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Njemački virolog Hendrik Štrek prepoznao je nove simptome infekcije novim korona virusom.

Direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bonu, pregledao je stanovnike iz okruga Hajnsberg, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje ima mnogo zaraženih. Tom prilikom je ustanovio da se skoro trećina pacijenata žalila na gubitak čula mirisa i ukusa, tokom nekoliko dana.

- Jedna majka čak nije mogla da osjeti miris pune pelene svoje bebe. Drugi nisu mogli da osjete miris šampona, a hrana im je bila bezukusna - rekao je za "Frankfurter algemajne cajtung", čije je zaključke prenio i njemački list "Velt" .

- Bili smo u okrugu Hajnsberg, gdje ima mnogo zaraženih, išli smo od kuće do kuće i pitali ljude za simptome. Analizirali smo simptome i pritom otkrili neke nove, uzeli smo uzorke vazduha, briseve sa kvaka, mobilnih telefona i daljinskih upravljača, čak smo sakupili uzorke vode iz WC-šolje - kaže stručnjak.

737943-strek-henrik-ls

foto: Printscreen

Virusolog nije mogao tačno da kaže u kom trenutku se ti simptomi javljaju, ali, kako je rekao, „mislimo da nastupa tek kada infekcija već odmakne“.

 

Na pitanje da li se virus prenosi preko stolice, Štrek kaže da ta mogućnost nije isključena, ali da nema dokaza da je tako.

- Našli smo genetski materijal virusa u WC-šoljama, što, međutim, još ne znači da je infektivan – rekao je stručnjak.

Opisujući tipičnog pacijenta oboljelog od Covid-19, bonski stručnjak kaže:

- Tipičan oboljeli ispoljava samo blage simptome, što pokazuje i kineska studija iz Šenžena, prema kojoj 91 posto zaraženih ima samo slabe do umjerene simptome: suhi kašalj, koji nadražuje grlo, eventualno visoku temperaturu. Mi smo u našoj studiji otkrili simptom gubitka čula mirisa i ukusa. U trideset odsto slučajeva oboljeli su imali dijareju, što je veći procenat nego što se do sada pretpostavljalo.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA