DOKTORKA LJUDMILA OTKRIVA: Ovo je najbolji sapun protiv korona virusa

23.03.2020 - 22:45 | Porodica i zdravlje
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Sapun je dezinfekciono sredstvo, posebno u borbi protiv koronavirusa koji, osim proteinskog kapsida, ima i lipidnu membranu.

Najbolji sapuni protiv virusnih infekcija su dečiji i sapun za pranje rublja, izjavila je dr Ljudmila Lapa.

Prema njenim riječima, upravo se u ovim vrstama sapuna nalaze komponente koje efikasno spiraju viruse i bakterije. Ona je podsjetila da je važno da se ruke peru najmanje 20 sekundi.

sapun

Nakon pranja, Lapa je posavetovala da se nanese zaštitna krema sa vitaminom F (Omega 3).

- Ispostavilo se da se virus skuplja na samom sloju kreme, pa ga je lako isprati - objasnila je ona.

Dečji sapun pogodan je i za osobe sa osjetljivom kožom, rekao je mikrobiolog Evgenije Plisov.

- Sapun je dezinfekciono sredstvo, posebno u borbi protiv koronavirusa koji, osim proteinskog kapsida, ima i lipidnu membranu - objasnio je naučnik.

Sa svoje strane, imunolog Vladislav Žemčugov objasnio je da se lipoproteinski omotač virusa korona uništava sapunom čak i bez baktericidnih dodataka. Zbog toga nema velike razlike između običnog i antibakterijskog sapuna, zaključio je specijalista.

Prema najnovijim podacima u svetu je od virusa korona zaraženo više od 372 hiljade ljudi, oko 101 hiljade se oporavilo, a više od 16 hiljada je umrlo.

Novi.ba/Srbijadanas.com

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA