WTO - Posljedice pandemije će biti gore nego one od ekonomske krize 2008.

25.03.2020 - 22:15 | Biznis
 

 Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) izjavio je u srijedu da projekcije pokazuju da će ekonomski pad i gubitak radnih mjesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa biti gori od recesije 2008. godine.

- Ova pandemija neizbježno će imati ogroman utjecaj na ekonomiju - izjavio je generalni direktor WTO-a Roberto Azevedo u video poruci snimljenoj iz njegove kuće i objavljenoj na web stranici.

- Nedavne projekcije predviđaju ekonomski pad i gubitak radnih mjesta koji su gori od globalne finansijske krize prije desetak godina - dodao je on.

Kazao je da konkretne prognoze još nisu dostupne, ali da ekonomisti pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji očekuju "vrlo oštar pad trgovine".

Međutim, rekao je da bi zemlje mogle poduzeti važne korake za ograničavanje trenutne ekonomske štete i postaviti temelje za dugoročni oporavak, pozivajući ih da sarađuju.

- Koordinacioni napori povećat će našu snagu za kolektivnu borbu protiv recesije - dodao je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA