ISTRAŽIVANJE

EVO ZAŠTO MUŠKARCI OBOLIJEVAJU OD KORONA VIRUSA ČEŠČE NEGO ŽENE: Naučnici imaju objašnjenje

26.03.2020 - 10:22 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Cijeli svijet prati kako se broj zaraženih i umrlih od koronavirusa svaki dan povećava, dok zdravstveni radnici čine sve kako bi to promijenili i vratili naše živote u normalu.

Za to vrijeme, istraživači proučavaju koje su to rizične grupe koje mogu razviti ozbiljnije oblike bolesti zbog čega su u većoj opasnosti od umiranja.

Sada je već poznato da su pušači, hronični bolesnici i stariji od 65 godina najranjivije grupe. No, pokazalo se da još jedan faktor ima značajnu ulogu – spol.

Naime, podaci iz 20 zemalja svijeta pokazuju da muškarci imaju 50 posto veću šansu od žena da će da umru nakon što im je dijagnostikovan Covid-19.

Do ovog podatka došao je istraživački institut koji ispituje rodnu nejednakost u globalnom zdravlju, Global Health 50/50, u saradnji s CNN-om. Analizirani su javno dostupni podaci iz 20 zemalja s najvećim brojem potvrđenih slučajeva Covid-19, na dan prikupljanja podataka 20. marta. Cilj je bio saznati postoji li razlika u smrtnosti od koronavirusa s obzirom na pol.

Prvo treba napomenuti da mnoge zemlje nemaju potpune podatke na nivou cijele zemlje o broju zaraženih i umrlih s obzirom na pol. Recimo, Austrija, Japan, Norveška, Švedska, Kanada, Danska i Švajcarska dale su podatke samo o broju zaraženih s obzirom na spol, dok su SAD, Španija, Velika Britanija, Belgija, Holandija, Portugal imale dostupne podatke o broju zaraženih i umrlih od Covida-19, ali bez informacija o spolu.

Stoga su se, od 20 zemalja, pažljivije proučavali samo njih šest- Italija, Kina, Francuska, Nemačka, Iran i Južna Koreja.

Podaci su pokazali da u svim analiziranim zemljama, muškarci umiru znatno više od koronavirusa od žena. Na primjer, na svakih 10 smrtnih slučajeva među ženama, Italija je imala 24 smrtna slučajeva među muškarcima. Slično je i u Kinu gdje od novog virusa umire 18 muškaraca na 10 žena te u Njemačkoj gdje na 10 žena umire 16 muškaraca. U ovih šest zemalja, razmjera zabilježenih smrtnih slučajeva kod muškaraca i žena najniži je u Iranu (9% više muškaraca nego žena), a najveći u Južnoj Koreji (89% više muškaraca od žena).

Što se tiče broja oboljelih, i ovdje muškarci prednjače. Italija ima 14 muškaraca zaraženih virusom na 10 žena, a Iran i Njemačka broji 13 slučajeva zaraze među muškarcima naspram 10 slučajeva kod ženskog pola. Ipak, nije svugde tako. U Francuskoj, Južnoj Koreji i Kini veći je broj žena obolelih od koronavirusa od muškaraca. No, opet, treba napomenuti da je i u tim zemljama smrtnost veća među muškarcima.

shutterstock-1625206747

Iako su proučavani podaci nepotpuni, ipak obuhvataju gotovo četvrtinu svetskog stanovništva te su naučnici njima ukazali na ono na što već dugo upozoravaju - smrtnost od respiratornih bolesti ovisi o rodno tipiziranom ponašanje, a ne samo biologiji. Tačnije, zbog razlike u načinu na koji muškarci i žene žive, zavisiće hoće li se teže razboleti i umreti.

- Nekoliko je potencijalnih objašnjenja zašto je više smrtnih slučajeva od Covid-19 među muškarcima. Analizirane zemlje se razlikuju po demografiji, zdravstvenom sistemu te nadzoru i odgovoru na širenje Covida-19, što utiče na broj ispitanih ljudi, broj zaraženih i umrlih - stoji u izvještaju "Pol, rod i Covid-19" objavljenom u časopisu BMJ Global Health.

Nadalje, objašnjava se kako je nezahvalno istraživati uzroke oboljenja s obzirom na to da je epidemija koronavirusa još u ranoj fazi, ali ipak je prema do sada dostupnim podacima jasno da pol i rod definitivno igraju važnu ulogu.

- Razlike u imunološkom sistemu između muškaraca i žena dobro su poznate i doprinose reagovanju na zarazne bolesti. No, biološka objašnjenja samo su dio onoga što ukazuje na nejednakosti u rezultatima. Preliminarni izvještaj osoba teško obolelih od Covida-19 pokazuju da postoji povezanost s postojećim komorbiditetima, uključujući hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i neke hronične plućne bolesti. Globalno, muškarci češće pate od ovih bolesti.

Što znači da su, zbog rizičnijeg ponašanja, muškarci u većoj opasnosti od zaraze. Pod takvim ponašanjem misli se na pušenje cigareta i konzumaciju alkohola. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 36 posto odraslih muškaraca starijih od 15 godina puši, u poređenju sa 7 posto žena. Muškarci u proseku godišnje konzumiraju 11 litara alkohola, a žene dva litra.

Razlika u rizičnom ponašanju najvidljivija je u Kini koja ima oko 316 miliona odraslih pušača. Prema podacima kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 50 posto odraslih Kineza i tek manje od 3 posto Kineskinja su pušači. I u Italiji više muškaraca puši – 7 miliona muškaraca zavisno je o nikotinu, naspram 4,5 miliona žena.

Jedan od razloga zašto se žene bolje nose s bolestima mogao bi biti i jači imunološki odgovor na infekcije.

- Odgovor bi mogao biti u hormonalnim promjenama - tvrdi doktor Luis Ostroski-Zajhner s Medicinskog fakulteta u Teksasu.

Objašnjava kako žene dio svog života provode sa stranim telom u sebi (svojim potomkom) te im to daje prednost u preživljavanju.

Dodaje kako je, istorijski, koronavirus (poput SARS-a i MERS-a) više uticao na muškarce nego na žene. Muškarci su imali teže oblike bolesti od SARS-a u Hong Kongu i veći rizik smrtnosti od MERS-a u Južnoj Koreji.

Epidemiolog koji je prije 14 godina upozoravao na PANDEMIJU KORONA VIRUSA objašnjava šta nas još čeka: Ovo neće stati dok se ne dese SLJEDEĆE 3 STVARI

Epidemiolog Lari Brilijant (75), koji je 2006. godine upozorio svijet na pandemiju, kaže da možemo da pobedimo korona virus, ali da su nam prije svega prioriteti masovna testiranja.

Novi.ba/Espreso.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA