DIREKTOR INFEKTIVNE NAPOKON OTKRIO ONO ŠTO SVE ZANIMA: Evo da li se KORONA može prenijeti preko ODJEĆE I KOSE!

26.03.2020 - 16:41 | Vijesti >> Aktuelno
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je danas da se virus Kovid 19 ne može direktno preneti preko odjeće i dodao da odjeću osoba zaraženih korona virusom ne treba posebno tretirati već oprati na uobičajen način.

Stevanović je kazao da je virus Kovid 19 relativno slab u spoljašnjoj sredini, ali da je moguća kontaminacija odjevnih predmeta i kose.

742347-goran-stevanovic-ls

''Ali se virus tako ne može direktno preneti, uglavnom zahtjeva dodatnu kontaminaciju ruku, pa da pređe na sluznice oči, nosa i usta'', rekao je Stevanović odgovorajući na pitanja na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom.

Kako je objasnio, osoba može da se zarazi ukoliko svježe kontaminiranu površinu sa odejće dotakne rukama ili ako, na primer, kontaminiranom rukavicom protrlja oko što je, kaže, čest put prenosa virusa kod zdravstvenih radnika u slučaju da se ne poštuju pravila oblačenja zaštitne opreme.

''U realnim okolnostima taj put prenosa nema pretjerani značaj'', rekao je Stevanović.

Dodao je da građani često pitaju da li je potreban poseban tretman odjeće osoba koje su zaražene Kovidom 19 i da je dovoljno oprati odjeću u veš mašini na uobičajen način.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA