OBRATITE PAŽNJU

NEŠTO SA VAŠIM IMUNITETOM NIJE UREDU: Ovo je 10 ZNAKOVA AUTOIMUNIH BOLESTI, odmah reagujte dok nije kasno!

 

Slabost i bol u mišićima mogu svakodnevne aktivnosti kao što je hodanje uz stepenice ili nošenje teških stvari učiniti još težim. Ovi simptomi se mogu pojavljivati i nestajati ili biti konstantni, ali su znak koji ne smijete ignorisati jer može biti uzrokovan autoiunim hepatitisom, Hašimoto sindromom, psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

Autoimune bolesti su bolesti imunog sistema kada imuni sistem greškom počinje da napada dijelove sopstvenog tijela, smatrajući ih za strano tijelo. Prema istraživanju, autoimune bolesti su jedan od 10 glavnih razloga smrti žena u svim starosnim grupama do 64 godine. Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki simptomi su zajednički za sve. Veoma je važno prepoznati prve znake jer rana dijagnostika doprinosi produženju životnog vijeka, poboljšanju kvaliteta života i smanjenju broja i težine komplikacija. Evo koji to znaci ukazuju da nešto nije u redu sa vašim imunim sistemom i da je vreme da posjetite doktora. Hajde da vidimo da li ste u rizičnoj grupi.

1. Glavobolja, zamućenost mozga, smanjena pažnja

b

Glavobolje, zamućenost mozga i drugi specifični simptomi ozbiljno narušavaju kvalitet života. Ovi simtpomi mogu biti povezani sa stresom i manjkom sna, ali su takođe znak poremećaja imunog sistema (lupusa ili anemije, na primjer).

2. Akne, psorijaza, dermatitis, ekcem, crvenilo u vidu leptira

b2

Problemi sa kožom znaju biti veoma uzneiravajući jer je nemoguće izgledati sjajno kada morate sakrivati kožu ispod slojeva odjeće. Ako obični lijekovi ne pomažu, posjetite doktora jer ovi znaci mogu biti uzrokovani hemolitičnom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.

1 2 3

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!