POGLEDAJTE KOLIKO LJUDI NA BALKANU PERU RUKU: Ko je najčišči, a ko NAJPRLJAVIJI? (FOTO)

03.04.2020 - 20:51 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Stručnjaci širom svijeta neumorno ponavljaju da je najbolja prevencija za virus sapun i voda, i da ćemo se najsigurnije zaštititi ako što češće peremo ruke.

Toliko ponavljaju ta uputstva da se većina zapitala - pa zar dosad nismo prali ruke? Očito ne dovoljno dugo ni dovoljno temeljno, a mnogi od nas ni dovoljno često.

Ovih dana na internetu je ponovo postala popularna grafika koja pokazuje rezultate istraživanja iz 2015. godine, a tema je bila ko od evropskih naroda pere ruke, a ko baš i ne. Mapu je priredio Jakub Marian iz Češke na svom sajtu jakubmarian.com,

Galup je 2015. godine širom Evrope sproveo anketu sa jednostavnim pitanjem: "Da li automatski perete ruke sapunom i vodom čim završite sa toaletom?". Odgovori su tada mnoge zaprepastili, ali ima i naroda koji su mogli da se ponose svojom higijenom.

ruke

Najprljaviji su, po svemu sudeći, Holanđani a u stopu ih prati Italija.

Najbolje se pokazala Bosna i Hercegovina, a odmah iza njih sledi Turska. Tačnije, Balkan se odlično kotirao na ovoj mapi, a po nivou higijene Balkanu od ostalih zemalja može da priđe samo Portugalija.

Ipak, iako se čini da smo još prije pandemije odlično savladali ovu lekciju, nije zgoreg da se podsjetimo važnosti pranja ruku, možda je najbolje uz ovu fotografiju:

87820388-201520584287288-5848588198316433426-n

Na prvoj slici imamo ruku koja nije oprana, potom ruka koja je samo provučena kroz vodu, zatim ruka koja je šest sekundi prana vodom bez sapuna, slijedi ruka prana šest sekundi sa sapunom, na petoj slici je ruka čije je pranje trajalo 15 sekundi sa sapunom i na kraju ruka koja je prana 30 sekundi sapunom.

Izvor: Žena Blic

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!