SRBIJA

STIŽU POZIVI ZA VOJSKU, KAZNIT ĆE ONE KOJI ODBIJU: A kazna je DRAKONSKA

04.04.2020 - 11:24 | Vijesti >> Region
 

Ministarstvo odbrane pozvalo je 60 građana koji su civilno služili vojsku na radnu obavezu od minimalno sedam dana u vojnozdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu, u kojima će biti smješteni oboljeli od virusa.

Po 30 građana iz Beograda i Novog Sada koji su služili civilno vojsku angažovani su u Vojnomedicinskom centru Karaburma i u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu, gdje trenutno rade na nemedicinskim poslovima, odnosno adaptiranju tih ustanova.

Ovim vojnim obveznicima predstavnici Ministarstva odbrane uručili su poziv na kućnu adresu.

- Na kućnu adresu zvonila su mi neuniformisana lica. Uručili su poziv mojoj majci, jer nisam bio tu i rekli su joj da se javim u što kraćem roku. Ja sam pozvao i obavijestili su me da se odmah sutradan ujutru u devet sati javim u VMC Karaburma - objašnjava jedan od vojnih obaveznika koji je civilno služio vojsku još prije 15 godina.

img-0829-1585826866-1000x0

foto: Alo.rs

U Ministarstvu odbrane podvlače da pozivaju vojne obveznike u skladu sa zakonom.

- Građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe pozivaju se na zahtjev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze, a pozivi se upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja. Najprije angažujemo one koji nemaju radno angažovanje - ističu u Ministarstvu odbrane.

Kako objašnjavaju, oni koji su služili civilnu vojsku ne mogu se rasporediti u ratne jedinice Vojske Srbije.

- Oni svoju obavezu u rezervnom sastavu izvršavaju u jedinicama civilne zaštite i radnu obavezu u jedinicama radne obaveze. Radna obaveza u trajanju od sedam dana, a po potrebi i duže podrazumijeva angažovanje na zadacima u vojnozdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova.

Angažovanje podrazumijeva rad na dnevnom nivou u trajanju od osam časova, a u slučaju da se na poslovima koje radna obaveza podrazumijeva ostane duže od osam časova za sutradan je predviđeno korišćenje slobodnog dana - navode u Ministarstvu, i dodaju da su svi pozvani vojni obveznici civilno služili vojni rok u domovima zdravlja i da su spremni za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama.

Inače, VMC Karaburma ima 100 kreveta, a Vojna bolnica u Petrovaradinu primaće pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. I ova ustanova ima kapacitet od oko stotinu kreveta.

14-1000x0

foto: Alo.rs

Ko se ne odazove može i u zatvor

U Ministarstvu odbrane naglašavaju da će protiv onih koji se ne odazovu na poziv za radnu obavezu pokrenuti prekršajni ili krivični postupak. Novčana kazna za takav prekršaj iznosi, prema zakonu, od 10.000 do 50.000 dinara dok je zaprijećena kazna zatvorom od dvije do 15 godina zatvora.

img-0806-1585826857-1000x0

foto: Alo.rs

- Lica koja su zaposlena i koja imaju dokaz da su radno angažovana potrebno je da se jave nadležnom teritorijalnom organu koji im je uputio poziv da bi se drugo lice rasporedilo u jedinice radne obaveze. Licima koja su pozvana i angažovana u jedinicama radne obaveze biće opravdan izostanak s posla - kažu u Ministarstvu odbrane.

Njihovo angažovanje podrazumeva pomoć oko opremanja zdravstvenih centara.

Izvor: Alo.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!