KORISNI SAVJETI

BAŠTOVANSKI TRIK: Ako ovu biljku posadite pored paradajza, IMAT ĆETE VIŠE PLODOVA

22.04.2021 - 18:21 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka! Ako redovno berete vrhove bosiljaka, razgranaće se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano procvjetati.

Prema iskustvima baštovana, i neven dJeluje na paradajz kao prirodna zaštita i pospešuje njegov rod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar komšija paradajzu je i bIJeli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

paradajz

Pored paradajza dobro je posaditi i niski grašak jer ta biljka fiksira kiseonik u tlu i čini ga dostupnim korenju paradajza i tako služi kao prirodno đubrivo.

Šargarepa takođe povoljno djeluje na paradajz, ali posađena ispod njih stvoriće sitnije korjenje.

Loše komšije paradajzu su krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korjenja negativno djeluju na rast paradajza. Paradajz je podložan i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi malo dalje. 

Paradajz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke "takmiče" za hranljive sastojke u zemlji. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, rotkvu, spanać, peršun, praziluk - tako ujedno se bolje iskorišćava prostor oko paradajza koji raste u visinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA