OVO SU NAJBIZARNIJI OBIČAJI NA VJENČANJIMA: Broj 4 i 7 će vas ostaviti bez teksta! KO BI NORMALAN NA OVO PRISTAO?!

09.05.2020 - 11:39 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
 

Svaka kultura ima svoj pečat, svoj put, svoj način. Svaki narod ima svoja obiljeležja od kojih su danas najistaknutiji istorija, jezik, pismo, grb, zastava, himna ali sve te posebnosti ipak nastaju po jednom manje-više istom šablonu.

Starinski običaji idu do najdaljih granica mašte i raznovrsnosti, pa će vas tako neki od njih zaprepastiiti, neki oduševiti i ostaviti zabezeknute ili pak nasmijati.

vjencanje

1.Indonezija

Daleka Indonezija i treće najveće svijetsko ostrvo. Na njegovom krajnjem sjeveru, u zajednici Tridong mladenci poslije vjenčanja ne smiju da idu u toalet tri dana i tri noći?! Da bi se svatovi osigurali kako mladenci neće koristiti toalet, članovi porodice na smjenu stražare pred toaletom.

2.Škotska
Noć prije vjenčanja drugarice mladu potapaju u kiselo mlijeko, uginulu ribu, katran i perje, a onda je vode na piće. Svrha ove ceremonije je da spreme mladu na sva moguća poniženja koja može doživjeti u braku.

mlada

3.Ostrvo Markiz
Na ostrvu Markiz u Tahitiju mladenci hodaju preko članova porodice i gostiju. Svi svatovi legnu na zemlju stvarajući ljudski tepih preko kojeg prelaze mladenci. Ne zna se značenje ovog čudnog običaja.


4.Južnoafrička republika
U najjužnijoj zemlji Crnog kontinenta, postoji ritual koji bi kod nas dosta ljudi rado usvojilo. Naime za vrijeme vjenčanja mladina i mladoženjina porodica razmjenjuju uvrede, a svaki slijedeći krug je žustriji.

5.Indija
Indijci su po mnogo čemu nevjerovatno različiti od ostatka svijeta, ali ovako nešto sigurno niste čuli. Prema jednom indijskom vjerovanju, djevojčica rođena sa zubom koji je već probio desni mora da se vjenča sa životinjom, obično je to pas ili koza ili će u suprotnom biti prokleta.

indija10


6.Mauritanija
Da bi pokazao svoju moć i status muškarca iz Mauritanije mora da oženi debelu djevojku. U ritualu djevojke stare od 5 do 15 godina šalju se na takozvane farme masti i na silu se hrane hiljadama kalorija kako bi se brzo ugojile, a ukoliko bi odbile hranu bile bi pretučene.


7.Bengal
Mlade iz oblasti Bengala (jugositočna Azija, zahvata oblasti Bangladeša i okružnih zemalja) imaju običajnu obavezu da za svadbeni ručak pojedu jelo pripremljeno sa krvlju iz mladoženjinog prsta. Da bi se pigmejski momak oženio mora među svojim rođakama naći djevojku koja bi htela da se uda za brata njegove mlade.

mlada

8.Francuska
Francuzi imaju običaj da se poslije vjenčanja okupe ispred prozora mladenaca i iz sve snage lupaju u tiganje i šerpe dok ih ovi ne puste unutra na piće.
Izvor: republik.rs

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!