GAZI HUSREV BEGOVA DŽAMIJA ISPUNJENA VJERNICIMA: Muslimani u najodabranijoj noći Lejletu-l-Kadr 

19.05.2020 - 22:58 | Porodica i zdravlje >> Ramazan
Autor: klix
 

Centralna džamija u Sarajevu, Gazi Husrev begova, ispunjena je vjernicima koji večeras u najodabranijoj noći Lejletu-l-Kadr traže oprost grijeha, mole za spas i milost.

screenshot-114
Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-Kadr, noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje. Ovo je ujedno i noć utvrđenja svega što se ima desiti u godini koja slijedi: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, zdravlja i bolesti...

screenshot-113

Atmosfera je večeras nešto drugačija nego prethodnih godina, vjernici drže distancu jedni od drugih i većina nosi zaštitne maske. Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović.

 

U suri Kadr zapisano je da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci. Spominje se i da je Lejletul-Kadr noć blaženstva i blagostanja.

dfgh1k

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada. Noć Kadr se zove i noć odredbe jer se vjeruje da se u njoj određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.
Izvor: klix.ba

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!