DESET UJEDA RAZLIČITIH VRSTA KUKACA: Evo kako da znate KOJI VAS JE UJEO - OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT

 

Vrlo malo ljudi uspijeva izbjeći da ih ugrize insekt.

Ponekad je prilično teško identificirati ono što vam je tačno ugrizlo. Ugriz može ozlijediti, svrbjeti ili čak nabubriti. Postoji mnogo različitih insekata, a svi oni prenose različite bolesti, pa je vrlo važno ispravno prepoznati što vas ujeda.

1. STRŠLJEN

strsljen
Ugriženo područje postalo je crveno i ozbiljno je nateklo. Žrtva se osjeća vrlo loše, osjeća bol u prsima. Stršljenov otrov je još otrovaniji kada je on veći. Otrov sadrži histamin i acetilkolin.

Ako se žrtva osjeća hladnom u udovima, njegove ili njezine uši i usne postaju plave ili počinju problemi s disanjem, odmah kod ljekara.

2. PČELA

pcela

Morate ukloniti žaoku koja je možda još uvijek na mjestu napada. Koža obično postaje crvena i natečena. Osoba osjeti oštru bol, a ozbiljna svrbež se pojavljuje malo kasnije. Ako niste alergični, nećete imati problema. Međutim, ako je osoba alergična na pčelinji otrov može imati probleme s disanjem, što je ozbiljna zabrinutost.

--->>>

1 2 3 4 5

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!