VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE ONE KOJI OTPLAĆUJU KREDITE: Iz banaka poslali obavijest

26.05.2020 - 20:13 | Vijesti >> Region
 

Dužnici za razne bankarske kredite i lizinge koji su prihvatili tromjesečnu pauzu u otplati obaveza, ne nastavljaju sa otplatom 1. juna! 

Mnogo klijenata je posljednjih dana kontaktiralo sa filijalama finansijskih ustanova sa ovim pitanjem.

Tromjesečni moratorijum se primjenjuje od 1. aprila prema odluci Narodne banke Srbije, kao mjera pomoći građanima i privredi, tokom krize i vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona. Zastoj prestaje da važi od jula, ali ne za svakog klijenta u isto vrijeme!

Iz NBS kažu da moratorijum traje 90 dana, a klijenti kojima rata dospjeva baš 90. dana, 30. juna, treba da provere u filijalama svojih banaka, hoće li morati da izmire tu ratu ili ne.

e84d6bb35c6570b57ca722dd1613532c

Još nije odlučeno da li će za najugroženije oblasti privrede moratorijum nastaviti i posle ovih 90 dana. Kako u NBS kažu, ova privremena mjera se nastavlja i nakon 1. juna i traje sve do isteka roka od 90 dana od kada je počeo da proizvodi pravno dejstvo za konkretnog dužnika. Tačan datum njegovog prestanka, međutim, nije istovjetan u svim slučajevima.

- Banke i davaoci finansijskog lizinga su bile dužne da u roku od tri dana od stupanja Odluke na snagu, objave na svojim internet-prezentacijama obavještenja o ponudi moratorijuma - kažu u NBS. - To je bilo najkasnije 21. marta 2020, dok je dužnik imao rok od deset dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbije, a ako to nije učinio - smatra se da je ponuda prihvaćena tog desetog dana. Moratorijum je počeo da proizvodi pravno dejstvo istekom roka od deset dana od dana objavljivanja ponude. U interesu korisnika, banke i davaoci lizinga omogućili su primjenu moratorijuma i prije isteka tog roka, ako je klijent to izričito zahtjevao.

shutterstock-701965888-1000x0

Zastoj u otplati duga, kažu u NBS, prema posljednjim informacijama dobijenim od banaka prihvatilo je 93 odsto dužnika pravnih lica, dok je moratorijum prihvatilo 94 odsto dužnika fizičkih lica.

Iz Udruženja banaka objašnjavaju da u tom roku banke ne naplaćuju ništa od obaveza klijentima koji su prihvatili moratorijum, poput rata za stambene i gotovinske kredite, kamate na dozvoljene, pa čak i nedozvoljene minuse. Po isteku moratorijuma, neplaćene obaveze biće pridodate osnovnom dugu i biće naplaćivane tokom trajanja obaveza koje klijent ima prema banci sa produžetkom od tri mjeseca.

Novi.ba/Alo

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!