PROČITAJTE VIBER PORUKE! FADIL IH IZBRISAO: "Ovo mi šalje Fikret" SVE OTKRIVENO!

31.05.2020 - 09:49 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Tužioci u predmetu Respiratori na sinoćnjem ročištu naveli su kako je 13.04.2020. Solak na viber pisao H.G. (Hasanu Ganibegoviću): „Kad akobogda stižu respiratori?“; nakon čega je H.G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer Fadil Novalić.

U viber grupi se govorilo i o izmjeni sastava štaba CZ FBiH, pa je tako E.K. pisala: „Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Cerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.“, a Fadil Novalić odgovorio: „Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci..“

Navodi se i kako je 22.04. Fadil Novalić u 15:00 u ovu grupu proslijedio poruku Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:
„Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J“ i dodao „Ovo mi šalje Fikret.“

23.04. u 11:14 komunikacija u istoj viber grupi nastavlja porukom H.G. „Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini“, na šta Novalić odgovara „Što“, „To moramo dobiti“ a H.G. „Mislim da idu respiratori u subotu.“

RAZLOZI ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA

Tužioci za razloge navode koluzijsku opasnost, tj. opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, dokaze i saučesnike, a kao dokaz za ovo navode da su lica u blizini premijera nakon poduzimanja prvih istražnih radnji intenzivirala komunikaciju, te da se u pomenutoj viber grupi šalju poruke „Brišite poruke“, nakon čega učesnici, uključujući Fadila Novalića brišu poruke.

Ranije u toku saslušanja, tužioc je pitao Fadila Novalića da li je brisao poruke, što je Novalić negirao, odgovarajući da je telefon zapravo zamjenio par dana prije – „U to vrijeme, on (mobitel) je već otišao za Austriju, mjenjan za novi, to radim svakih mjesec dana.“

detalji

Foto:N1

Tužioci navode i da je u provođenju istrage bila prisutna određena opstrukcija od strane federalnih institucija, odnosno da je Fahrudin Solak naredio zaposlenicima da skidaju snimke video nadzora.

Navedeno je i kako osumnjičeni vrše i planiraju vršenje uticaja na saučesnike što dokazuje komunikacija u viber grupi, kada je Fadil Novalić poslao pitanje drugim članovima grupe šta mislite o gostovanju Fikreta Hodžića u emisiji na jednoj TV stanici, dodajući da je pitanje treba li Fikret izaći kod njega pa da mi „pripremimo“,a jedan od članova grupe odgovara: „On može promjeniti priču.“

fikret3

Foto:Instagram

Tužilaštvo je čvrstog stava da su ispunjeni uslovi da se pritvor odredi, obzirom da se radi o djelima za koja se može izreći kazna od 10 godina zatvora i više, da su prisutni ključni elementi – prijetnja narušavanja javnog mira zbog puštanja osumnjičenih nakon lišavanja slobode, te da su osumnjičeni već preduzimali aktivnosti uništavanja dokaza.

Ročište je održano pred sutkinjom za prethodni postupak, Tatjanom Kosović.

Izvor:N1

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!