SAMO ŠTO SU IZAŠLI IZ SUDNICE AKTERI AFERE RESPIRATORI NA LINČU POLITIČARA IZ OPOZICIJE: Evo šta se dešavalo u Predstavničkom domu

Predsjednik Komisije sigurnost Damir Mašić kazao je da su na prvoj sjednici tražili prisustvo premijera FBiH, predstavnika FUCZ i drugih institucija, te da je redovan na sjednicama samo Ensad Korman iz FUP-a.

“Drugu sjednicu održali smo nakon sjednice Vlade FBiH na kojoj je suspendovan direktor FUCZ, ali smo donijeli niz zaključaka. Tražili smo od Vlade da na narednoj sjednici Komisije budu prisutni premijer Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević. Tražili smo da se o svemu razgovara u Parlamentu, ali i da se vide mogućnosti o raskidu ugovora o nabavci respiratora”, kazao je Mašić.

masic

Dodao je da su na trećoj sjednici Komisije dobili određene informacije i odgovore, ali da su bili nepotpuni.

“Komisija je zaključila da FUCZ nije radila u skladu s pravilima, te kod nabavke respiratora nije izvršila analizu tržišta. Komisija je u trećem zaključku zaključila da je FUCZ stvorila oblikacioni odnos sa Srebrenom malinom iako je znala da nema dozvolu Agencije za lijekove, nadalje da nije provjerila profesionalnu mogućnost Srebrene maline, nisu postojale garancije da će oprema biti isporučena, uzimajući obzir da se radi o avansnom plaćanju FUCZ propustila osigurati adekvatnu garanciju da će biti ispoštovano i isporučeno ono što je plaćeno. Među zaključcima je i onaj koji kaže da Vlada niije adekvatno pratila rad FUCZ. Protekao je rok iz ugovora za isporuku respiratora, pa je Komisija tražila da Predstavnički dom raskine ugovor i da se smijeni direktor FUCZ Fahrudin Solak”, poručio je Mašić.

Komisija je kako kaže, tražila da Ured za reviziju izvrši reviziju sveukupan rad FUCZ.

Zlatko Kravić kazao je da je zasjedao i Odbor za javno zdravstvo, te da su temeljno razmotrili informaciju o aktivnostima Vlade FBiH

“Izražavamo nezadovoljstvo što u kriznim štabovima na teritoriji FBiH nisu bili zdravstveni radnici, koji bi doprinijeli boljem i efikasnijem radu”, pročitao je Kravić jednoglasni zaključak odbora.

Dodao je da je Odbor dao podršku istražnim organima.

Također, Odbor je predložio tematsku sjednicu o zdravstvu u FBiH.

cudic

Predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić, kazala je da premijer FBiH nije prisutan sjednici zbog vođenje postupka.

“Bilo bi poželjno da je sjednicu otvori upravo premijer. Ali, dao je ovlaštenje zamjeniku, ministru Vesku Drljaći, a onda je Drljača to prebacio na honorarnog saradnika u Vladi Gorana Miraščića koji nam je održao 50-minutno predavanje i izašao. Menene interesuje ko će odgovoriti na pitanja o radu Vlade i može li Miraščić to uraditi kada nije član Vlade”, pitala je Ćudić. 

Alma Kratina, predsjednica Kluba DF-a govorila je o odgovornosti i prijedlogu ove stranke da premijer i dopremijeri podnesu ostavku.

“Za mene nije iznenađenje ponašanje ministra Veska Drljače, tome smo svjedočili i ranije. Žao mi je da danas svjedočimo situaciji da nemamo primjenu tzv. Korona zakona i da su mjere kasnile. Navikli smo da zdravstveni sektor odgovori zadatku u vanrednom stanju, ali navikli smo i da se Vlada ne snalazi i obesmišljava rad zastupnika”, dodala je Kratina.

Elzina Pirić, predsjednica Kluba PDA kazala je da je Novalić morao podnijeti ostavku nakon klastera “Igman”.

Komentarisala je i direktora FUCZ.

“Fahrudin Solak izgleda odgovara svim vladama. Bio je direktor FUCZ i u vremenu poplava, o čemu smo sada trebali razgovarati. Nas međutim ne treba brinuti Solak, koji ne odgovara nama, nego premijer koji je izgubio kontrolu”, poručila je Pirić i dodala da su cijene maski i drugih sredstava ostale nepoznate.

 

Nermin Muzur (Narod i pravda) pitao je u diskusiji “je li ima veće korone od dešavanja s Aluminijem”.

“Imali smo brojne probleme, odnose SDA i HDZ-a, i mi sada pričamo o moralnosti i Vladi FBiH. Ima li šta gore po Bošnjake i Hrvate od ovakve nabavke respiratora”, pitao je Muzur.

POGLEDAJTE STAVOVE OSTALIH POLITIČARA NA NAREDNOJ STRANICI --------------->>>>

1 2

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA