SRBIJA

UVODE POLICIJSKI ČAS? OGLASIO SE ČLAN KRIZNOG ŠTABA: Evo šta je PRAVA ISTINA

29.06.2020 - 20:29 | Vijesti >> Region
 

Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lijek, a drugo je efikasna vakcina

U ovom trenutku nemoguće je dati tačnu prognozu koliko će situacija sa virusom korona da traje, izjavio je direktor Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović.

- Moramo da se spremimo na to da će ovo trajati dugo, najvjerovatnije na osnovu svega što smo vidjeli, virus neće prirodno iščeznuti. Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lijek, a drugo je efikasna vakcina. To nije u naznaci za skoriju budućnost - istakao je direktor Infektivne klinike gostujući na Javnom sevisu.

- Moramo da naučimo da zdravstveni radnici moraju da se prilagode da će raditi sa njim - rekao je prof. Goran Stevanović.

742347-goran-stevanovic-ls

Govoreći o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, direktor Infektivne dodaje da ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže.

- To praktično znači da treba primijeniti mjere kontole međusobne komunikacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mjere relaksirane, a da u regionima gdje je transmisija intenzivna, mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja oboljelih i pozitivnih i kretanja virusa, oscilaciju mjera i u tim regionima - najavio je Stevanović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!