ALARMANTNO! NAUČNICI OTKRILI NOVI VIRUS: Prijeti čovječanstvu, ima potencijal da postane nova pandemija

30.06.2020 - 10:15 | Vijesti >> Aktuelno
 

Kineski naučnici otkrili su novi soj gripe koji ima potencijal da postane nova pandemija. Taj se virus pojavio nedavno i nose ga svinje, no može zaraziti i ljude, piše BBC.

Naučnici su zabrinuti da bi taj virus mogao mutirati i lako se širiti s čovjeka na čovjeka te izazvati novu svjetsku pandemiju, prenosi portal "Radio Sarajevo".

Iako se ne radi o virusu koji trenutno izaziva probleme, naučnici ističu da ga treba pažljivo nadzirati. S obzirom na to da je virus nov, ljudi na njega nemaju imunitet.

Naučni časopis "Proceedings of the National Academy of Sciences" piše da bi se mjere za kontrolu virusa u svinjama trebale odmah implementirati, kao i da je potrebno strogo nadziranje radnika u mesnoj industriji.

Novi soj virusa gripe među glavnim je prijetnjama bolesti koje stručnjaci promatraju, čak i sada, kada cijeli svijet još pokušava obuzdati pandemiju koronavirusa.

Posljednja pandemijska gripa s kojom se svijet susreo bila je svinjska gripa 2009. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!