VIRUS NIJE NESTAO! OGLASILA SE DOKTORICA DARIJA KISIĆ, OVO SU NOVE INFORMACIJE: Evo koliko Srbija ima testova na koronu!

30.06.2020 - 18:09 | Vijesti >> Region
 

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević negirala je informacije o manjku testova kojima Srbija raspolaže.

Takođe, ona to ističe kao jedan od razloga za današnju posjetu Novom Pazaru premijerke Ana Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

darija

- Iz tog razloga što je stizalo dosta dezinformacija, a da bi se stekao pravi uvid u situaciju, državni vrh je otišao tamo. Tamo je vrlo sličan scenario, kao i u mnogim mjestima koja su dozvolila da se to desi. Bilo je okupljanja i proslava odakle je krenulo. Mnogi pacijenti su čekali da prođe samo od sebe i kasno su se javljali u bolnicu - rekla je zamjenica direktora instituta "Batut".

Ona je rekla da je to jedan od razloga zašto je bilo zastoja prilikom pregleda u Novom Pazaru i zbog čega su se formirali redovi.

- Očekivana ljudska reakcija je da se stvori jedna vrsta straha. Kovid je postao nešto što je opipljivo, ranije su se ljudi pitali da li on uopšte postoji. Danas veliki broj nas zna nekoga ko je inficiran - izjavila je Kisićeva.

Negirala je vijesti koje su govorile o nedostatku broja testova koje Srbija posjeduje.

kisic2

- Mi u ovom momentu imamo preko 250.000 testova. Takve vrste dezinformacija ne znam čemu služe. Mi pred sobom imamo veoma ozbiljnog neprijatelja i ne treba da trošimo energiju na objašnjavanje dezinformacija. Broj testiranih pokazuje da imamo dovoljno testova - poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje zašto su nove mjere usmjerene ka Beogradu, uprkos novim žarištima u Srbiji, istakla je da ukoliko dođe do pogoršanja te mjere će biti primjenjene i na ostale gradove.

- Broj slučajeva u Beogradu, dvije trećine svakoga dana. Tu je najveći broj stanovnika, najveća gustina stanovništva. U ovom momentu je ovakva vrsta preventivne mjere donijeta za naš glavni grad, ukoliko bude neophodno uvešćemo i u drugim mjestima - rekla je ona.

Jedna od zabrana je obavezno nošenje maski, ali je ministar Zlatibor Lončar najavio da kršenje mjera Kriznog štaba neće biti kažnjavano.

- Nije cilj ovih mjera uvođenje sankcija i kazni. Kaznena politika nikada nije prihvatljiva i to je posljednja instanca. Važno je da građani shvate koliko je za njih lično da poštuju mjere. Nije cilj uvođenje kontrola i plaćanje kazni. Cilj je da se zaštite građani - izjavila je ona.

Novi.ba/Srbijadanas

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!