OVO JE NAJBOLJA HRANA ZA LJETNE DANE: Hladi tijelo, a TOPI KILOGRAME! Kako ovo prije nismo znali

01.07.2020 - 21:15 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život
 

Jedan od načina kako smanjiti štetne posljedice visokih ljetnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana.


 
Reakcija tijela na povišene temperature je snižavanje tjelesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog tjelesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje tjelesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahtjeva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava tjelesnu temperaturu.

Ljeti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da ljeti izbjegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

dorucak

Posebno su štetne namirnice kao što su:

jako začinjena jela

pečena, pržena i pohovana hrana

masna mesa i mesni proizvodi

pića sa kofeinom

slatkiši
gazirina zaslađena pića

pretjerano rashlađena pića

meksicka-salata

Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećava, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

Umjesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u prosjeku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, sejmenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.


 
Osim što će vam biti manje vrućina, sa ovakvom ishranom možete i brzo da korigujete tjelesnu težinu!
Izvor: hayat.ba

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!