HAOS, VRAĆAJU LJUDE SA GRANICE, ZATVOREN PRELAZ: Evo šta se dešava, STIGLA INFORMACIJA SA LICA MJESTA

02.07.2020 - 12:51 | Vijesti >> Svijet
 

Na grčko-makedonskoj granici Bogorodica-Evzoni juče i danas je vraćeno ukupno 780 državljana Srbije, koje su preusmjereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahono, navodi se u podacima makedonskog MUP, koji je danas izvještačima Tanjuga saopštio rukovodilac smjene na tom graničnom prelazu Dejan Dimitrov.

Jučer je, nakon što je EU usvojila preporuku o ukidanju privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemalja širom svijeta, uključujući i Srbiju, 650 državljana Srbije pokušalo da uđe na teritoriju Grčke kroz Severnu Makedoniju, dok danas do 10 sati taj broj iznosi 130.

Dimitrov za Tanjug kaže da se odluke grčkih vlasti mijenjaju iz minuta u minut, navodeći da je jučer granični prelaz Evzoni radio slobodno od 8 do 11 časova ujutro. Istu informaciju Tanjugovim izveštačima je saopštio i policijski službenik iz granične policije Grčke koji nije mogao zvanično da kaže svoje ime, ali je saopštio podatke o kretanju putnika i o uslovima.

On je Tanjugu rekao da je granični prelaz Evzoni zatvoren u skladu sa preporukama i odlukama Evropske unije, te da je, na evropskom nivou odlučeno da svi strani državljane koji žele da uđu na teritoriju Grčke, a koji su na listi zemalja preporuke EU, mogu da koriste isključivo bugarsko-grčki granični prelaz Kulata-Promahono.

2266061-evzoni01-epa-ff

foto: Epa Georgi Licovski

"To je u skladu sa evropskim regulativama i odlukama. Kako dobijamo instrukcije, tako ih sprovodimo. Juče je radio Evzoni nekoliko sati, poslije toga odlučeno je da bude zatvoren. I mi ne znamo da li će se ta odluka promijeniti danas, sutra, ili nakon 15. jula ili kasnije", kazao je grčki policijski službenik na Evzoniju.

Kako je rekao, iako je Evzoni najveći grčki granični prelaz za građane koji sa sjevera dolaze drumskim putem u Grčku, on trenutno ne posjeduje neophodnu opremu za testiranju na zaraženost virusom Covid-19, za razliku od prelaza Promahonos, te je, prema njegovim riječima, i to jedan od razloga zašto je prelaz zatvoren.

"Bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonos je znatno manji. Tamo su kapacitet samo po dvije trake i sa bugarske i sa grčke strane. Međutim, oni imaju opremu za testiranju i zato što je reč o evropskom koridoru Bugarska-Grčka odlučeno je da taj prolaz bude jedina ulazna tačka za strane državljane u ovom trenutku", kazao je grčki policajac i dodao da se stvaraju velike kolone automobila zbog malog kapaciteta.

Istakao je da je prije par dana na bugarsko-grčkom prelazu Kulata-Promahono, zbog malih kapaciteta, bila stvorena kolona automobila od 16 kilometara. Građani Srbije mogu da putuju u Grčku jedino preko graničnog prelaza Kulata-Promahono, dok grčke vlasti ne budu promijenile odluku i otvorile granični prelaz Evzoni. Jučer je sa Evzonije vraćeno oko 2. 200 stranih državljana, prema podacima makedonskog MUP, dok je danas do 10 sati vraćeno oko 300 stranaca.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!