Holandija je osuđena kao djelimično kriva za 300 ubijenih muškaraca u Srebrenici, odšteta će biti određena koju će država plaćati porodicama

DA LI JE PRAVDA ZADOVOLJENA? Holandija DJELIMIČNO KRIVA za dešavanja u Srebrenici, a ovo su njihove obaveze prema porodicama!

03.07.2020 - 07:42 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Komisija će sada pripremiti prijedlog nagodbe. Preživjeli članovi porodica koji misle da imaju pravo na naknadu vjerovatno će moći ove godine podnijeti zahtjev, navodi NOS. Kako će tačno izgledati taj proces bit će poznato vjerovatno najesen,

TRAGOM ISTINE: Predstavljen Izvještaj o negiranju genocida u ...

Članovi komisije su ljudi s dobrim iskustvom u oblasti prava, rješavanja sporova i ili vanjske politike", prenosi Detektor.ba.

Presudom je Holandija djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Holandski bataljon 13. jula 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS), a koji su kasnije ubijeni.

Sud je odlučio da je država Holandija pogrešno postupila u slučaju evakuacije 5.000 izbjeglica koje su se još uvijek nalazile u bazi tokom poslijepodneva 13. jula 1995. godine. Među njima je bilo 350 muškaraca, za koje snage srpske vojske nisu znale da se nalaze u bazi jer ih nisu vidjeli, stajalo je u odluci Suda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!