Kako stručnjaci kažu povremena svađa u vezi "čisti zrak", međutim ona treba da bude blaga i kompromisna

STRUČNJACI SAVJETUJU: Evo zbog čega je dobro svađati se povremeno u vezi!

03.07.2020 - 09:30 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Kada donesete odluku s kim ćete provesti ostatak života, pristajete i na postojanje povremenih nesuglasica u vašem odnosu. Stvari nisu uvijek idealne. Ali, to je normalna pojava. Ipak, problem nastaje kada, u dugoj ljubavnoj vezi, niste u mogućnosti staloženo riješiti probleme.

Birajte riječi

Način i ton kojim počinjete raspravu vrlo vjerovatno će odrediti epilog rasprave. Teške riječi vodit će vas u dalju i komplikovaniju raspravu, a teže ka nekom konstruktivnom rješenju. Oba partnera trebaju preuzeti odgovornost za svoje postupke kako bi veza bila jača i stabilnija. Počnite raspravu zamjenicom “ja” umjesto “ti” te na taj način spriječite da vaš partner, odmah na početku rasprave, zauzima odbrambeni stav. Umjesto osuda, zamolite partnera da sasluša i suštinski čuje šta mu/joj želite poručiti.

SAVJETI ZA DOBAR BRAK: Međusobno poštovanje kao ključ dobrog braka ...

Pokušajte ostati smireni

Često nas, tokom svađe, preplave emocije zbog kojih nismo u stanju nastaviti s raspravom i doći do konstruktivnog rješenja. Ako se zadesite u takvoj situaciji, odmorite od rasprave 20-30 minuta i fokusirajte se na pozitivne segmente u vašoj vezi. Nakon što se prisjetite zbog čega ostajete s vašim partnerom, bićete raspoloženiji za pronalazak rješenja vaših problema.

Budite spremni na kompromis

Tajna je u pregovaranju. Pokušajte pronaći sredinu u kojoj će oba partnera biti zadovoljna konačnim ishodom. Morate prihvatiti činjenicu da nijedna osoba nije savršena. Vaš partner zasigurno ima mana, ali imate ih i vi. Stoga, obje strane povremeno “trpe” zarad konačne sreće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!