OTAC, MAJKA I KĆERKA UMRLI OD KORONA VIRUSA, 2 SINA KRITIČNO: Ali jedan detalj je ZAPREPASTIO CIJELI REGION

03.07.2020 - 22:25 | Vijesti >> Aktuelno
 

Nisu umrli u bolnici, pa njihova imena nisu ušla u kovid-bazu - objašnjava epidemiolog Mitke Eminović iz tamošnjeg Doma zdravlja

Porodicu Suljović iz Tutina pogodila je teška tragedija. Otac, majka i ćerka preminuli su za svega tri dana, a dva sina su veoma kritično. To je potvrdio epidemiolog Mitke Eminović iz tamošnjeg Doma zdravlja za "Novosti".

- Nisu umrli u bolnici, pa njihova imena nisu ušla u kovid-bazu - objašnjava doktor Eminović. - Oni su familija našeg kolege, tako da pouzdano znamo da su imali simptome kovida 19. Situacija u Tutinu je teška. Posle ukidanja vanrednog stanja desilo se eksplozivno zaražavanje. O tome svjedoči i to što smo uradili čak 900 snimanja pluća. Ogroman je broj ljudi koji imaju simptome.

Tutin prema broju stanovnika ima najveći broj zaraženih u Srbiji.

- Ne znamo koliko je obolelih - kaže Eminović. - Respiratore u Tutinu nemamo. Imamo samo kovid- ambulantu u kojoj radimo samo rendgen i laboratorijsku dijagnostiku i serološke testove. Ne radimo PCR testove, pa ne možemo da utvrdimo da li su naši pacijenti zaraženi kovidom, jer serološki testovi su kod oboljelih najčešće negativni. Zato te ljude tretiramo kao negativne i šaljemo ih u kućnu izolaciju.

(novosti.rs)

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia