UBIJEN POZNATI PJEVAČ: Uzdrmala se javna scena

06.07.2020 - 20:42 | Vijesti >> Aktuelno
 

Najmanje 150 ljudi ubijeno je u regionu Oromija u Etiopiji tokom nemira koji su usledili nakon ubistva popularnog pjevača.

Smrt popularnog pjevača Hačalua Hundese, koji je bio poznat po svojim političkim pjesmama, povećala je etničke tenzije u Etiopiji, dok su se protesti raširili širom regiona Oromija, u kom je Hundesa bio rođen.

Većina smrtnih slučajeva dogodila se u Oromiji, dok su druge ljude ubili pripadnici snaga bezbjednosti u glavnom gradu Adisabebi tokom međuetničkih sukoba protekle sedmice. Uhapšeno je najmanje 2.000 ljudi.

Vlasti su prekinule internet u pokušaju da suzbiju proteste, što je posmatračima stanja ljudskih prava otežalo prikupljanje podataka o ubijenima.

Hundesa je ubijen iz vatrenog oružja u ponedeljak uveče u Adisabebi, nedelju dana nakon što se pojavio na televiziji u Oromiji.

Muzičar je pripadao etnočkoj skupini Oromo, nad kojom se dugo sprovodi diskriminacija.

Otkako je premijer Abij Ahmed došao na vlast 2018. godine, narasli su zahtevi etničkih grupa za političkom, društvenom i ekonomskom inkluziom i, u nekim slučajevima, nezavisnošću.

Novi.ba/Srbijadanas

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!