REAKCIJA

Vučić: Niko nam neće držati pridike, svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati

07.07.2020 - 19:54 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba/Agencije
 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je veoma stalo do dobrih odnosa sa BiH, ali da to ne znači da Srbiji neko treba da drži pridike i da ona nema pravo da procesuira one koji su ubijali Srbe, da bi zadovoljavala interese BiH prenosi Srna.

- Za nas, svako ko je počinio ratni zločin mora da odgovara bilo da je Srbin, bilo da je Bošnjak, naglasio je Vučić.

Komentarišući reagovanja iz Sarajeva na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Husein Mujanović optužen na 10 godina zatvora za zločine nad Srbima u Hrasnici 1992. godine, on je naveo da je u ovom slučaju riječ o Bošnjaku koji je odgovoran za ubistva ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

- Sud, koji je nezavisan, donio je takvu odluku i ja nemam šta tome da dodam, istakao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da Srbija želi najbliže odnose sa Bošnjacima, te da će on dati sve od sebe i uložiti sve da takvi odnosi budu u budućnosti.

Vučić je naveo da u regionu postoji potreba da Srbiji svi "lupaju šamare" i misle da mogu "da udaraju kao po džaku".

- A to su ih neki navikli. Navikli su ih oni koji su se plašili više jednog teksta u hrvatskim medijima i zato su trčali da se izvinjavaju, a da i dan danas ne znaju za šta su se izvinjavali - da li za `Oluju`, `Bljesak`, Jasenovac, Jadovno, Prebilovce... Ja da se izvinjavam zbog toga, stvarno ne mogu i neću, poručio je Vučić.

On je ponovio da želi dobre odnose sa Bošnjacima i da će uložiti sve što može da ih napravi boljim.

- Posebno što Srebrenica nije nešto čime smijemo i možemo da se ponosimo. Ali isto tako postoje stvari kojima ni svi drugi ne mogu da se ponose. I zato nemojte da nam držite pridike, nego svi zločinci neka odgovaraju bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim mogućim, bratskim, prijateljskim i komšijskim vezama i odnosima, rekao je Vučić.

Viši sud u Beogradu juče je prvostepeno osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković danas je uputila protestnu notu Srbiji zbog ove presude.

Nakon toga, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turkovićeva ambasadora BiH u Beogradu Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!