25. GODIŠNJICA GENOCIDA

Mahathir: Svijet je gledao užasavajući se, nije djelovao dok čin nije bio gotov

11.07.2020 - 10:27 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Bivši premijer Malezije Muhamed Mahathir poručio je da je prije 25 godina svijet samo gledao dok je najveći zločin od Drugog svjetskog rata počinjen u modernoj Evropi.

"Prije 25 godina, svijet je samo gledao dok je najveći zločin od Drugog svjetskog rata počinjen u modernoj Evropi", istakao je Mahathir.

Iako mnoge današnje generacije nisu čule za Srebrenicu, određenu sigurnu zonu, Bosna i Hercegovina je svjedočila užasnom, krvavom pokolju, naveo je.

"Sistemsko istrebljenje je usmrtilo nekih 8.000 bosanskih muslimana koji su tražili utočište u gradu Srebrenici postali su žrtve petodnevnog i dužeg masakriranja od strane Srba. Muškarcima i dječacima je naređeno da kopaju sebi grobove prije nego što su upucani ili isprebijani do smrti i onda bačeni u taj isti grob koji su iskopali. Srbi Jugoslavije koji su započeli genocid nisu probali sakriti svoje namjere da pobiju muslimane, otvoreno nazvavši svoja djela etničkim čišćenjem. Za više od tri godine, Evropa i svijet su sjedili i gledali kako se odvija rat u Bosni dok je krvožednim Srbima bilo dopušteno da počine užasne zločine nad bosanskim muslimanima. Ispred nosa snaga Ujedinjenih nacija, uništenje muslimana u genocidnom ratu kojem su se nadali Srbi je dozvoljeno da se nastavi gotovo slobodno. Snage UN-a su stajale i gledale krvoločno divljanje Srba", kazao je.

Kako je kazao, "holandske trupe, kojima je zadatak bio da zaštite Bosance, samo su se udaljili i dozvolile da se pokolj bosanskih muslimana nastavi".

"Svijet je gledao užasavajući se, ali nije djelovao dok čin nije bio gotov. Ali još uvijek postojeći krnji mir je razdvojio Bosnu i Hercegovinu na dva dijela, i počinioci – Srbi, su nagrađeni svojom teritorijom, Republikom Srpskom, koja je pravno dio Bosne. Takva je izopačena pravda. Rotirajući predsjednički sistem nametnut ostatku Bosne i Hercegovine čini nemogućim da se vlada Bosnom efikasno, a kamo li prema progresu i razvoju. Danas, 25 godina poslije, niti preživjele porodice žrtava Srebrenice niti narod Bosne i Hercegovine može smatrati da je pravda konačno zadovoljena. Pravda zapravo nije dozvoljena. Danas, mnogo toga nije naučeno iz ovih tragičnih događaja u Srebrenici. Etničko čišćenje se još uvijek dešava u drugim dijelovima svijeta, i opet svijet sjedi i posmatra. Hvala vam", naveo je Mahathir.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!