TWITTER

IZAZVAO PRAVU BURU, SVI OVO KOMENTARIŠU Premijer Slovenije šokirao mnoge porukom o genocidu u Srebrenici

13.07.2020 - 09:15 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Premijer Slovenije Janez Janša, šokirao je doslovno sve porukom na svom zvaničnom Twitter profilu i to na dan kada se obilježavala 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

"Srebrenice 1995. ne bi bilo da je UN osudila komunističke zločine na isti način kao holokaust. Kako se to i pored velikog broja ubijenih niie dogodilo, doktrina JNA, da neprijatelja treba fizički uništiti, ponovo je zaživjela tokom raspada Jugoslavije", napisao je Janša.

Mnogi su ovo prokomentarisati na taj način da ovaj političar skreće pažnju javnosti na nešto drugo, iskazujući poruke koje se mogu protumačiti kao fašističke. Zapitali su se da li Janša na ovaj način pokušava da amnestira zločince koji su počinili jedan od najvećih genocida u novijoj historiji. 

Delo piše da je bivši slovenski premijer Marjan Šarec osudio Janšinu izjavu te da je rekao da se na dan obilježavanja genocida u Srebrenici svi trebaju okrenuti razmišljanju o prevenciji takvih nemilih događaja te da su Janšine izjave suprotno od toga.

Zastupnik u slovenskom parlamentu Miha Kordiš rekao je da je Janša suodgovoran za masakre u bivšoj Jugoslaviji jer je švercao oružje. "To su grijesi njegove ideološke braće", dodao je.

Europarlamentarka Tanja Fajon Janšin je tweet nazvala besramnim, dok je njen kolega Milan Brglez rekao da je Janšin čin štetan za žrtve i porodice stradalih u Srebrenici te da se radi o "vanjskopolitičkoj sramoti".

Nakon brojnih odgovora i osuda, Janša je u nedjelju napisao da je genocid u Srebrenici "osmislilo zlo koje je odgajano u komunističkoj školi JNA pod crvenom zvijezdom".

"Oficire i generale JNA učilo se da je cilj oružanog sukoba uništenje neprijatelja", dodao je Janša.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!