Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

13.07.2020 - 13:45 | Vijesti >> Svijet
 

Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Tursku zbog promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženje nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama. Na prvom sastanku licem u lice poslije nekoliko mjeseci, ministri su planirali da razgovaraju o zaoštravanju stava Ankare, mada se ne očekuju neposredne mjere., piše Beta.

"Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a poslije ukidanja odluke da bude muzej, papa, UNESCO i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj prošle nedjelje je posjetio Tursku, gdje je razgovarao o sporu Ankare s Grčkom i Kiprom oko istraživanja nafte i gasa u istočnom mediteranskom regionu.

Turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte su u pratnji ratnog broda nedavno istraživali u oblasti gdje Kipar insistira na tome da ima ekskluzivna prava. Turska vlada je saopštila da štiti svoje interese kada je riječ o prirodnim resursima na području kiparskih Turaka.

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je da su događaji na Mediteranu "razlog za zabrinutost" za EU, ali je insistirala da se pitanja ljudskih prava i demokratije razmotre i tokom redovnog mjesečnog sastanka.

Borelj je rekao da odnosi sa Turskom "nisu naročito dobri u ovom trenutku".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!