"SUTRA ZOVEM KRIZNI ŠTAB, POOŠTRIT ĆEMO MJERE" OGLASIO SE FADIL NOVALIĆ: Evo šta slijedi, STANJE JE SVE TEŽE

04.08.2020 - 21:12 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prvi put nakon izlaska iz bolnice govorio je o svojoj borbi sa koronavirusom, ekonomskom situacijom u BiH, kao i nadolazećoj vakcini za koronavirus.

On je tokom gostovanja na Hayat TV-u otkrio da se dobro osjeća nakon što je pobijedio opasni virus, te da je važne lekcije naučio dok je boravio u bolnici.

Kazao je kako se potpuno opravio i na vrijeme se počeo liječiti.

- Na kraju sam klasificiran kao srednje težak pacijent. Bolest je opasnija nego što se misli, neugodnija također. Organizam nema prirodan odgovor, imate neki neugodan osjećaj. Imate neke pojave koje su daleko nezgodnije od gripe. To je potpuna nemoć, na kraju vam napadne sve organe - kazao je Novalić

Na konstataciju novinara da Federacija u posljednjih mjesec bilježi crne brojke, te da je sve više zaraženih koronavirusom, upitan da li ga ta situacija plaši, Novalić je kazao:

- Već sutra zovem Krizni štab da prepakujemo mjere, ne da zatvorimo ljude, nego da im pojasnimo mjere koje su na snazi. Moramo definirati kubikažu, prostor, što znači da moramo pooštriti i definisati te mjere. S jedne strane ponovo moramo vratiti kampanju i reći građanima da je u pitanju opasna bolest. Rečeno je da će virus oslabiti, a on je ojačao. Ne možemo dati baš restriktivne mjere, ali možemo pooštriti pravila, zapravo inspekcije da još više rade svoj posao.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja stanja nesreće, Novalić je kazao da "mi slijedimo šta rade razvijene zemlje".

- Tamo se stanje nesreće ne uvodi sveobuhvatno, nego određene kategorije ili pokrajine. Ukoliko stanje ovako bude u KS, tu ćemo uvesti rigoroznije mjere, ali to ne mora biti u kantonima gdje je bolje stanje. Građansku percepciju morate proizvesti. Mi kao vlada i vlade kantone imamo mehanizme u rukama da pojasnimo koliko je to opasno. Mehanizmi su se koristili dok je bilo vanredno stanje. Sad se mora u liberalnom obliku to definirati, ako se kaže da se mora nositi maska onda mora tako biti, ako treba biti rastojanje u restoranima to će se tako i desiti - kazao je Novalić.

Kada su u pitanju vakcine, federalni premijer je kazao da to radi država.

- Očito postoji lijek protiv korone koji se ispituje aktivno, a za nešto takvo važno država pregovara. Moramo stati u red i tražiti lijek. U svakom slučaju što se pregovori otvore prije, prije ćemo dobiti vakcinu, to bi moglo biti nekad na proljeće, u martu ili aprilu - rekao je Novalić.

- Nema cijene koju Federacija neće platiti za vakcinu kad se ona pojavi - potcrtao je Novalić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia