OPREZNO KRUŽI NOVA SMS PREVARA: Evo kako da je se riješite

05.08.2020 - 23:18 | Tech
 

U Srbiji je prethodnih nedjelja ponovo aktuelna prevara u kojoj se korisnicima Android telefona na Chrome pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodan da bi se odblokirao Viber nalog.

Da bi se to obavilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

Prevaranti su uložili veliki trud da sve vizuelno djeluje vjerodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo, naravno, nema nikakve veze sa kompanijom Rakuten Viber i jednom od najvećih komunikacionih platformi na svijetu.

U pitanju je premijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke čak 180 dinara, a zauzvrat vam ne daje apsolutno ništa. Može se desiti da vas ova prevara skupo košta, jer ćete se slanjem SMS poruke pretplatiti na servis, koji će vam potom periodično (pojedini i na dnevnom nivou) naplaćivati SMS po 180 dinara, iako ga vi više niste slali, niti zahtjevali bilo kakvu dalju akciju.

Najlakši način da ne budete prevareni je da nikada ne klikćete na "iskačuće" reklame na pretraživačima, kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu reakciju, te na taj način izmame novac.

Ukoliko dobijete takvu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Viber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi - ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno bilo šta da uradite da vam se "odblokira" nalog, jer on i nije blokiran,prenosi Telegraf.

Ipak, ukoliko imate bilo kakav problem sa pokretanjem Vibera, posetite Play Store ukoliko ste Android korisnik i App Store za iPhone uređaje, i provjerite da li ste preuzeli posljednju verziju aplikacije. Budući da je riječ o zvaničnim "prodavnicama" aplikacija, u njima je ažuriranje Vibera bezbijedno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA