VAŽNO, HRVATSKI NAUČNIK DAO 10 SAVJETA ZA KORONA-JESEN: Evo šta moramo uraditi!

27.08.2020 - 11:07 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti

Hrvatski naučnik Ivan Đikić čiji tim je i do sada radio na istraživanju koronavirusa, objavio je na svom Linkedin profilu 10 savjeta za jesen u doba pandemije.

On je u 10 savjeta ukazao na to kako se država, ali i građani mogu bolje pripremiti za predstojeći period.

1. Donositi odluke na temelju tačnih naučnih podataka koji moraju biti kritično evaluirani.

2. Testirati više, brže, efikasnije i tačnije, te ciljano testirati definisane grupacije. Brža testiranja su važna za liječničke primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.

3. Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dat će veće ovlasti i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravstva.

4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sistem - od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica

5. Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema, te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.

6. Uvesti pravilni program vakcinisanja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.

7. Osigurati sigurno školovanje djece i studenata pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.

8. Unaprijediti javnu komunikaciju Štabova. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.

9. Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Štabova, te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za naučnike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a na slabosti.

10. Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera; održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremenost testiranja, dodatna briga o bližima posebno o rizičnoj populaciji.

Mnoge od ovih preporuka su trebale biti usvojene i ranije, no s obzirom na to da nisu dolazak jeseni je pravo vrijeme.

(klix.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia