Fudbalski fanatik od malih nogu

Sjećate li se malog huligana? Saznajte kako on danas izgleda (FOTO)

13.08.2015 - 14:43 | Nostalgicno >> Sjećate li se
Autor: M. Salihović

Te 2002. svijet je obišla fotografija vrlo mladog navijača Feyenoorda koji, na leđima svog oca, pokazuje srednji prst. Mnogi su to shvatili kao najbolji primjer fanatizma fudbalskih navijača koji je, onima koji to nisu, potpuno nerazmljiv. Ipak, Mikey Wilson je ostao vjeran tom pokretu i sada, 12 godina kasnije.

fey2

Mikey je jedan od troje djece Ronalda Wilsona, velikog navijača Feyenoorda koji je i uslikan pomenutom prilikom, 2002. godine kada je njegov omiljeni klub igrao u finalu Kupa UEFA sa Borussijom iz Dortmunda. Prije početka utakmice, odata je počast kontroverznom holandskom politčaru Pimu Fruiynu, koji je ubijen dva dana ranije, i to, kako je ubica kasnije istakao, zbog toga što je muslimane često okrivljivao za probleme u Holandiji.

Većini navijača Feyenoorda nije bilo do šutnje zbog jednog takvog čovjeka, pa su burno izrazili protest, a među njima i Mikey, podizanjem srednjeg prsta iako predstavu nije imao o čemu se tu, zapravo, radi – osim da igra omiljeni klub njega i njegovog oca.

fey3

Dvanaest godina kasnije, zajedno sa bratom Brayom i ocem, Mikey Wilson i dalje ide na utakmice svoga kluba. Također je istetovirao je "You'll never walk alone" ("Nikada nećeš koračati sam"), poruku koju su promovisale najprije pristalice Liverpoola i Celtica, a prihvatile i još neke navijačke grupe na svijetu.

Na fotografiji koja je osvanula na Facebooku vide se otac i sin nekada – i sad.

Izvor: nkp.ba