MUŠKARAC SNIMIO ČISTI UŽAS ISPRED KUĆE, LJUDI SE MOLE DA SE OVO NJIMA NE DESI: Prizor od kojeg će se svi ZGROZITI

15.09.2020 - 22:11 | Zanimljivosti >> Kiosk

Muškarac iz Inđije okačio je video snimak totalne invazije smrdibuba na kuću i pitao se kako da ih se riješi.

Smrdibube su "napadale" kuću sa svih strana, krile se ispod krova, ulazile u svaku pukotinu na kući. O čemu se zapravo radi, zbog čega se mnogi ovih dana žale na najezdu smrdibuba, objasnila je ekolog Bojana Nadaždin koja godinama proučava stjenice u okviru udruženja Habi Prot.

- Ovo što vidimo na snimku je velika grupa smrdibuba koja se okupila radi prezimljavanja. U pitanju je zelena mediteranska stjenica. Kada se spusti temperatura, one traže toplije mesto, sklonište, kako bi preživjele zimu. Kriju se u kućama, ispod lišća, roletnama, krovovima. Kada se na proljeće podignu temperature one koje prežive zimu, a ne prežive sve, napuštaju skloništa- objašnjava Bojana "Telegraf".

Zbog promjene klime u Srbiji, u posljednjih deset godina, imamo razne nove vrste insekata koji inače žive u veoma toplijim krajevima planete. Ova vrsta smrdibube je stigla kod nas vjerovali ili ne - čak iz Etiopije.

- U odnosu na period od prije deset godina, mi sada imamo blage zime i jako topla, suha ljeta. Sumnja se da su prvenstveno stigle na Mediteran pa tako prešle u Srbiju. Ova vrsta je zabilježena prvi put kod nas 2009. godine. Kasnije smo je nalazili u mnogo većem broju jer je počela da se širi i brzo razmnožava - kaže Bojana.

smrdibuba

Dok se građani iz urbanih sredina muče kako da ih izbace iz svojih domova, poljoprivrednike najezda smrdibuba jako skupo košta.

- Kada poljoprovrednik, na primjer, prska paradajz protiv insekata, one bježe u paprike, soju ili drugo povrće i tamo se ponovo namnože i ponovo napadaju cijelu baštu. Pošto nema poente da se bašta prska svakih semicu dana, najbolji način odstranjivanja je mehanički. Problem je što ove bube nemaju prirodnog neprijatelja u prirodi koji može da ih zaustavi. Zato su se one tako brzo namnožile jer se kreću neometano - ističe doktorica.

Osim što su prava napast, nisu opasne po zdravlje čoveka, ne ujedaju niti prenose bolesti.

- Pošto ne postoji sredstvo za uništavanje isključivo smrdibuba već multinamensko sredstvo koje uništava i druge bube, najbolje je mehanički - uzeti krpu, pokupiti ih, i ubiti.

Čovjeku ne mogu da nanesu štetu, ne prenose zaraze. Ako dođu u kontakt sa čovjekom, ispuštaju karakterističan smrad. Najveći problem ipak prave poljoprivrednicima, zaključuje ekološkinja.

Izvor: Blic.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia