PORODICA SE VRATILA KUĆI I ZATEKLA LEGLO ZMIJA, EVO GDJE SU SE KRILE: "Ne znamo gdje su mama i tata"

17.09.2020 - 07:52 | Vijesti >> Region
 

Ukupno je u kući Kolbaša u Ruskom Krsturu pronađeno 17 zmija koje su se skrivale ispod laminata

Sadeta Kolbaš iz Ruskog Krstura, mesta u opštini Kula, pronašla je prošlog mjeseca leglo zmija u svojoj kući, a njena kćerka Sanja Kušić ispričala je za Telegraf.rs da su u gotovo svim sobama njihovog doma pronalazili po 5 ili 6 gmizavaca tokom agonije koja je trajala danima. Kažu da u kući nikad nije bilo vlage.

Kako Sanja navodi, sve je počelo jedne večeri kada je njena majka Sadeta vidkela da se nešto u hodniku na laminatu pomjera, misleći da je puž golać.

- Kada je upalila svjetlo, ugledala je zmiju koja je na momenat zastala. Mama je od straha izletjela iz hodnika i otrčala nazad u drugi dio kuće gdje žive snajka i brat i počela da vrišti i zove pomoć, međutim, zmija se podvukla ispod laminata i nestala kada je brat ušao u kuću - započinje Sanja.

Kaže da niko cijele noći nije spavao, ali da se zmija nije pojavila.

- Ujutru kad je svanulo, mama je izvadila cijeli laminat iz hodnika i bacila misleći da je ispod rupa i kupila novi. Zamazala je pukotinu kod ulaznih vrata koja je jako mala. Pukotina je zamazana i stavljen je novi laminat. Mislili smo da je problem rješen, kad poslije nekoliko minuta, mama je opet primijetila zmiju na novom laminatu kako se migolji - priča naša sagovornica.

ruski-krstur-zmija-830x0

foto: Telegraf.rs

Poslije nekoliko sati istog dana, Sadetina snajka ugledala je zmiju u ćošku pored vrata, dok je sama Sadeta ušavši u sobu, vidjela još jednu na parketu.

Kako bi pomogli Kolbašima, u akciju pronalaženja legla uključili su se i prijatelji i članovi porodice.

- Te zmije bile su bebe zmije dugačke oko 20 centimetara, a tanke kao slamčica. Krenuli su od kupatila gdje su našli nekoliko njih, ušli su u jednu sobu, povadili lajsne parketa i uhvatili još 5 ili 6, u spavaćoj 5 i još u jednoj sobi nekoliko njih, te je ukupno uhvaćeno 14 zmijica - priča Sadetina kćerka.

Problem bez rešenja

Sve je to, napominje, trajalo 4 dana. Kako bi se riješili legla zmija, cijelu kuću posuli su hlorom.

- Zvali smo i Zavod za zaštitu prirode ali niko nije imao rješenje za takav problem. Rekli su mi da moraju da dobiju nalog da izađu na teren i kad dođu, uzmu zmiju i odnesu je u obližnji kanal. Kada sam im rekla da je to leglo zmija i da ne znamo odakle se pojavljuju, rekli su mi: "Onda vam ne možemo pomoći, pa ne možemo mi da budemo 24 sata kod vas i da čekamo zmije" i predložili mi da, ako je vidim, poklopim lavorom pa da ih onda zovem da je oni uzmu - objašnjava naša sagovornica.

Kako se nikakvom rješenju nije nazirao kraj, kuću u kojoj su boravile zmije, dezinfikovali su sumporom.

- Cijela kuća i dvorište su tri dana smrdili na sumpor a u hodniku su postavili ljepak na kartone i za ta tri dana su se još 3 zmije uhvatile na lepak - objašnjava Sanja i dodaje:

- Da kucnem u drvo, zasad ih nema, ali i dalje postoji crv sumnje gdje su "mama i tata" tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kažu da u situacijama nalik ovoj, gdje se zmije nalaze u kući gdje ljudi žive, izlaze u susret građanima koliko mogu, te da najčešće rade po Novom Sadu, ali i okolnim mestima.

- Zmije jesu naša obaveza, i po zakonu se ne smiju ubijati. Mi ih uhvatimo i puštamo dalje u prirodu. Nevjerovatno je da niko iz Zavoda nije izašao na teren u vezi sa slučajem iz Ruskog Krstura - navode iz Zavoda dodajući da svako ko ima takav problem može slobodno da ih pozove, a oni će izaći na teren.

(Telegraf.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA