ČAJ UOPŠTE NIJE ZDRAV AKO GA OVAKO SKUHATE: Cijelog života ovaj napitak spremamo pogrešno!

27.09.2020 - 23:03 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Čajevi spadaju među najzdravije napitke, ali zbog jedne greške napravljene u kuhanju, ovaj napitak je dosta manje koristan za naš organizam.

Većina ljudi jednostavno odmjeri potrebnu količinu vode, stavi da proključa i prelije preko vrećice čaja ili sušene biljke. I rekli biste da to je jedini način da se skuha čaj, ali nije, a uz to je i pogrešan.

05-03-18-main-iced-teas-prepping-moroccan-mint-hand-on-kettle-small-1280x

"Previše vrela, odnosno ključala voda, uništava korisne sastojke u biljkama, pa u šolji ostaje samo jak ukus. Proključala voda ili predugo stajanje vrećice čaja u šolji čini da napitak bude ukusan koliko i voda u kojoj su stajali listovi ukusa, a pretjerano dodavanje šećera, meda i limuna drastično mijenja ukus i čini da čaj postane beskoristan", kaže profesionalni degustator hrane i pića Martin Isark.

Da bi čaj, kao jedan od najzdravijih napitaka, imao maksimalno moguće dejstvo na naš organizam, voda ne bi trebalo da bude toplija od 80 stepeni. Ako nemate nikakav termometar kojim biste to mogli da utvrdite, dovoljno je da proključaloj vodi dodate malo hladne, prije nego št prelijete preko vrećice čaja.

Takođe, vodite računa da vam vrećica ili osušene biljke ne stoje predugo u toploj vodi – dva-tri minuta ili onako kako piše na pakovanju čaja. Ukoliko morate, dodajte malo šećera, meda ili limuna, ali imajte na umu da što je čaj gorči, to je ljekovitiji jer sadrži više tanina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA