ZATVOREN KAMP ZA MIGRANTE U BIHAĆU: Grupa krenula prema granici sa Hrvatskom, dio otišao u Sarajevo

01.10.2020 - 08:25 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Tanjug
 

Policija Unsko-sanske županije zatvorila je kamp za smještaj ilegalnih migranata koji se nalazio u središtu Bihaća premjestivši sve osobe koje su se tamo nalazile u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara.

"Od večeras nema više nijednog migranta u prihvatnom centru Bira", potvrdio je u večernjim satima Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije dodajući kako je premještanje migranata proteklo bez poteškoća.

Osamdesetak maloljetnika koji su se nalazili u centru smještenom u krugu nekadašnje fabrike "Bira" premješteno je u novoformirani centar u naselju Borići, a stotine odraslih novi su krov nad glavom dobili u kampu "Lipa", ali neki od njih odmah su odlučili da nastave put ka granici s Hrvatskom dok je manja grupa odlučila da se prebaci u Sarajevo, prenosi Hina.

Kljajić je istakao je da se u prethodne dvije godine, kada je u "Biri" boravilo više od hiljadu miganata, potvrdilo da su je smještaj migranata u središtu urbanih zona loše rješenje.

Sada slede koraci koji bi trebalo da vode i zatvaranju kampa "Miral" u Velikoj Kladuši.

U BiH trenutno boravi više od 7.000 ilegalnih migranata koji nastavljaju da pristižu preko slabo kontrolirane granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA