BRZI TEST OTKRIVA NEIZLJEČIVU BOLEST?! Samo rijetki vide kamilu na slici, a ona je ključ!

18.10.2020 - 08:29 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Vjerovatno ste i vi naišli na ovaj test na društvenim mrežma, zato i treba da znate istinu!

Nedavno je društvenim mrežama kružio takozvani brzi test za navodno otkrivanje Alchajmerove bolesti, zbog kojeg su mnogi gotovo izgubili vid pokušavajući da uoče zadatu životinju.

Riječ je o ljudskom portretu, a u kojem su skrivene brojne životinje, od slona do medvjeda i, naizgled “neuhvatljive” kamile.

Sliku je na Facebook-u podijelio izvjesni Rodžer Tejlor, da bi se brzinom svjetlosti preselila iz Amerike u Evropu i postala viralna. Uz ilustraciju stoji komentar:

"Zadatak je da pronađete kamilu na slici, to je test da saznate da li ste u riziku od Alchajmera. Ljekari kažu da on koji uoče kamilu, vrlo vjerovatno nikada neće oboljeti od ove bolesti”.

Korisnici društvenim mreža su masovno dijelili ovu objavu, a samo rijetkima je pošlo za rukom da pronađu kamilu.

test-alchajmer

Da li je vi vidite?

test-alchajmer-resenje
 Ako niste uspjeli, budite spokojni. Kako se ispostavilo, ovaj test je velika prevara i ne može da otkrije prve znake demencije.

Ispostavilo se da ova slika “kruži” Internetom još od 2009. godine, a da u originalu zapravo i ne postoji kamila.

Nije poznato ko je njen autor, ali svakako nije riječ o testu za otkrivanje Alchajmrove bolesti, što su potvrdili i iz britanskog Centra za istraživanje Alchajmerove bolesti.

“Nijedna takva slika nikada nije korištena u istraživanjima kako bi se na tačan ili pouzdan način otkrilo da li neko pati od demencije ili ne. Da li neko ima problema sa pamćenjem, to procenjuju obučeni stručnjaci (neurolozi, psihijatri), radi se više ispitivanja kojima se testiraju memorija, obrada informacija i funkcija mozga. Ti testovi, sami po sebi, često nisu dovoljni za uspostavljanje dijagnoze, pa se uzima u obzir i cjelokupna istorija bolesti pacijenta, skeniranje mozga i ponekad lumbalna punkcija”, kažu naučnisi iz ovog Centra i dodaju da, iako se mogu izvesti brojni testovi za ispitivanje rizika od demencije, nijedan nije “tako jednostavan ili proizvoljan kao uočavanje nečega poput kamile na statičnoj slici”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA