SADA JE VRIJEME DA IH BERETE! DA ZNATE ŠTA SVE LIJEČI ČAJ OD ŠIPURKA, ODMAH BISTE GA NAPRAVILI: 1 šolja čaja liječi 10 BOLESTI

27.10.2020 - 10:04 | Porodica i zdravlje
 

Oktobar i novembar idealno su vrijeme za berbu ploda divljeg šipurka takođe poznatog kao divlja ili pasja ruža (lat. Rosa canina).

Latinski naziv "canina" potiče još iz antičkih vremena, kada je grčki lekar Hipokrat rane od ugriza pasa liječio upravo korenom ovoga grma.

Ove male narandžasto-crvene bobice ovalna oblika prava su riznica vitamina C - sadrže ga više nego limun, narandža i paprika zajedno!

Stoga je šipurak idealan za pripremu toplog zimskog čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripe.

A dobra je vest i ta da se preradom šipurka u marmeladu, sirupe ili čaj koncentracija i snaga vitamina C gotovo nimalo ne gubi.

Kroz istoriju šipurak se koristio za brojne zdravstvene tegobe - za ublažavanje proliva, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik.

Novija istraživanja sprovedena u Danskoj pokazala su i da ovi crveni plodovi mogu uveliko ublažiti tegobe artritisa jer deluju kao prirodni analgetik.

Poznato je i da čaj od šipurka pomaže protiv nakupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima. U lekovite svrhe najčešće se koristi plod, a nešto ređe listovi i cvjetovi ove biljke.

Ulje semenki divljeg šipurka danas je jako popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim, antiage i regenerativnim svojstvima.

Plodove možete osušiti pa ih iskoristiti za kuhanje čaja protiv umora i prehlade ili od njih napraviti izvanrednu marmeladu.

Šta sve šipurak sadrži:

vitamin C (u obilju)!
vitamine A i E
pektin
fruktozu
željezo
kalijum
voćne kiseline
tanine
karotenoide
flavonoid rutin
elaginsku kiselinu
likopen

Ljekovita svojstva: snaži imunitet; štiti od prehlade i gripe; pomaže kod infekcija mokraćnog sistema; podstiče cirkulaciju; štiti od srčanih obolenja; 
smanjuje upalne procese; štiti i pomlađuje kožu; deluje kao diuretik; štiti od karcinoma; pomaže kod bubrežnih kamenaca.


Čaj od šipurka protiv umora i prehlade

U lončić sipajte šoljicu-dvije hladne vode i dodajte kašičicu-dve osušenih plodova šipurka.

Zakuvajte pa poklopljeno kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Potom isključite i ostavite da odstoji 8-10 minuta.

Procijedite čaj kroz gustu sitku (zbog mogućih dlačica iz šipurka koje bi vam mogle zasmetati u grlu) te po želji dodajte kašičicu meda i malo limuna.

Proceijđeni šipurak koji ostane od čaja možete čak iskoristiti i za još jednu pripremu čaja.

 
(Kurir.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA