NESTAŠICA MATERIJALA ZA TESTIRANJE U CRNOJ GORI Situacija s koronom veoma ozbiljna, na čekanju 2.500 uzoraka

28.10.2020 - 17:04 | Vijesti >> Region
Autor: Tanjug
 

Crnoj Gori nedostaje potrošni materijal, pa na testiranje čeka 2.500 uzoraka, rekao je epidemiolog dr. Milko Joksimović, koji je situaciju sa korona virusom ocijenio veoma ozbiljnom, komplikovanom i zahtjevnom za zdravstveni sistem zemlje.

Trenutno je oko 2.500 testova na čekanju. Znači da oni čekaju dok se drugi rade i da oni postepeno ulaze u proceduru. To je nažalost dovelo do toga da određeni broj uzoraka čeka do sedam dana da se uradi. Mi pokušavamo da imamo prioritete, da se najprije urade bolnički uzorci ljudi koji su u teškom stanju, zatim onih koji treba da budu hitno primljeni u bolnice zbog drugih nekih stanja nevezan za kovid i nakon toga rade se oni da kažem nižeg prioriteta – rekao je Joksimović za Radio Crne Gore.

Najveći broj uzoraka na čekanju su, prema njegovim riječima, onih koji su upućeni iz kovid ambulanti, koji su dobrog stanja i liječe se kod kuće.

Joksimović je potvrdio da je posljednjih dana Institut imao problema sa potrošnim materijalom, a kao razlog tome je naveo veliku potražnju u cijelom svijetu.

Ističe da je jedan dio potrošnog materijala stigao i očekuje da se narednih dana testovi brže rade.

– Jedan dio tog potrošnog materijala je stigao što bi trebalo da se odrazi na to da ćemo narednih dana brže raditi određeni broj testova i da ćemo našim ljudima u laboratoriji omogućiti da jedan dio posla rade automatizovano, pa će biti blago rasterećeni – rekao je.

Sa žaljem je konstatovao da nisu stigle sve količine nedostajućeg potrošnog materijala.

– Situacija na tržištu je veoma kompleksna. Najveći broj potrošnog materijala je inostrane proizvodnje iz Njemačke, Južne Koreje ili drugih zemalja i te zemlje najprije treba da zadovolje svoje potrebe – kazao je Joksimović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA