DR KON O UVOĐENJU JAČIH MJERA “Kada treba da se preduzme? Juče!”

28.10.2020 - 17:15 | Vijesti >> Region
Autor: Tanjug
 

Epidemiolog Predrag Kon očekuje dalji rast broja zaraženih virusom korona, ove i naredne nedjelje, da se tek poslije toga može doći do zaravnjenja krive.

On je za Tanjug rekao da je u Beogradu je došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih i da je počelo ubrzano punjenje bolnica i da je najznačajnije da se to sada zaustavi i smatra da bi trebalo uvesti mjeru zabrane kontakata, apostrofirajući kao posebno opasno tajno organizovanje velikih skupova.

– Moramo shvatiti da mjere koje su donijete kao obavezne zaista moraju da se sprovode, ne smije više biti putnika u autobusima koji ne nose maske, ne smije biti ljudi u zatvorenom prostoru koji ne nose maske. Lično mislim da bi trebalo nošenje maski da bude obavezno i u spoljnoj sredini – naveo je Kon.

Naglašava da je maska najbolja zaštita od virusa korona, dok ne stigne vakcina i da ona u ovom trenutku može da zamijeni drastičnije mjere kao što je ograničenje kretanja i policijski čas.

Upitan da li se razmišlja o uvođenju tih mjera, Kon je rekao da ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencijalno, ne može da se “sjedi skrštenih ruku” i da o tome “mora da se promišlja”.

– Bez obzira što to trenutno nije opcija, promišljati se mora i vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi to trebalo da se eventualno uvede (policijski čas i ograničenje kretanja) – naveo je on.

Na pitanje koje bi dodatne mjere mogle sada da se preduzmu Kon je rekao da bi to mogla da bude zabrana kontakta.

Zabrana kontakta kao mjera
– Ja sam još davno rekao zabrana kontakata i sve što to podrazumjeva. Zabrana kontakata je mjera. Kada treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme”, naveo je on.

Ističe da je pacijenata na bolničkom liječenju sve više, da to najbolje znaju oni koji neposredno zbrinjavaju te pacijente i da na žalost pristižu sve teži slučajevi.

Ukazuje da je početak trećeg pika krenuo 4. oktobra, da je tada primjećeno postrepeno povećanje broja oboljelih u Beogradu.

– Sada završavamo četvrtu nedjelju i sljedeće nedjelje ćemo imati dalje povećavanje broja zaraženih. Kako će dalje biti zavisi od našeg ponašanja. Nama su vikendi posebno problematični, jer se stiče utisak da je sve više okupljanja u popodnevnim, večernjim časovima u kafićima. Jedino gdje nismo dopreli sa nadzorom su mjesta zabave – rekao je Kon.

Navodi da je današnje povećanje broja zaraženih posljedica ponašanja od prije sedam do deset dana, a da će posljedice današnjeg ponašanja biti vidljive za desetak dana.

– Ukoliko se svi budu pridržavali propisanih mjera, krajem naredne nedjelje kriva može da se zaravni – istakao je on.

Kon razume otpor kod građana prema bilo kakvim restrikcijama ograničenja kretanja, ali ne razumije otpor prema nošenju maski.

Napominje da je juče u Beogradu bilo 590 novozaraženih osoba i ističe da tu brojku treba množiti sa deset jer se tako povećava broj zaraženih na dnevnom nivou.

– Onda je jasno zašto pričamo da moraju da se spriječe kontakti. Neprihvatljivo je i neodgovorno organizovati tajno velike skupove za zabavu. Svi koji se na takvom slavlju zaraze i eventualno imaju tešku formu bolesti imaju pravo i da tuže organizatora. Trebalo bi da se zna da postoji krivična odgovornost. Međutim, o tome se nedovoljno priča – naglasio je on.

Upitan koliko može da traje treći talas, poučeni iskustvom iz prva dva, Kon je naglasio da prvi put srećemo sa korona virusom u jesenje-zimskoj sezoni i da se o tome može govoriti na nivou procjene.

– Koliko će trajati može se procijeniti samo na osnovu iskustva sa respiratornim virusima prvenstveno sa gripom. Ova bolest ima duplo dužu inkubaciju od gripa, a sa mjerama koje sprovodimo kako bi usporili virus, to znači da će duže trajati. Procjena je da će trajati oko 16 nedjelja, a mi smo sada u četvrtoj nedjelji, što znači još punih 12 nedjelja. Moramo da se ogradimo da su to sve samo procjene- zaključio je on.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA