NE VODE RAČUNA O ZDRAVLJU Evropska komisija tuži Francusku zbog zagađenja vazduha

30.10.2020 - 16:18 | Vijesti >> Svijet
Autor: Srna

Evropska komisija će tužiti Francusku pred Evropskim sudom pravde jer ta zemlja nije ograničila stepen zagađenja vazduha duže od decenije, saopšteno je danas iz Brisela.

Zagađenje vazduha godišnje uzrokuje više od 400.000 prijevremenih smrti u Evropi, ali, uprkos zakonima EU prema kojim članice trebaju da ograniče zagađenje, većina država ove godine neće ispuniti ciljane parametre za smanjenje štetnih gasova.

U saopštenju se navodi da će se Francuska suočiti sa pravnim postupkom jer u Parizu krši ograničenja EU za zagađenje štetnim česticama tokom proteklih 12 godina, a na Martiniku 14 godina.

Evropski sud pravde je već 2019. godine donio presudu da je Francuska prekršila ograničenja zagađenja azot-dioksidom u 12 regija.

I ostale članice, uključujući NJemačku, Italiju, Mađarsku i Rumuniju, takođe su se suočile sa pravnim postupkom Evropske komisije zbog nepoštovanja regulative o kvalitetu vazduha.

Štetne čestice nalaze se u industriji i izduvnim gasovima iz vozila, te u nekim granama poljoprivrede. Ovaj zagađivač pravno je regulisan u EU od 2005. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA