DOKTORI OVAJ ZAČIN ZOVU UBICOM, A JEDEMO GA SVAKI DAN: Stavlja se u skoro svako jelo, a izaziva ovu BOLEST!

30.10.2020 - 21:39 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Malo ko zna da jedna začinska biljka obiluje vitaminom koji može biti fatalan za kardiovskularne bolesnike

Vitamin K pospješuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju. Ruska doktorka Elena Mališeva nazvala je ovaj nutrijent "ubicom" jer može dovesti do pojave tromboze, a koja može uzrokovati infarkt, plućnu emboliju...

Tromboza predstavlja jedan od najčešćih uzroka obolijevanja i smrti u savremenom svijetu.

unnamed

Pod trombozom podrazumijevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Usljed začepljenja krvnog suda otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno zapuši, kroz nju uopšte ne prolazi krv.

Usljed slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promjene na zidovima vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Krvne pločice, crvena i bijela krvna zrnca nagomilavaju se i stvara se ugrušak.

Ova bolest često je povezana sa godinama, neaktivnim načinom života, ishranom i postojećim kardiovaskularnim problemima. A posebno je važno da oni koji već uzimaju antikoagulanse (razređivači krvi) obrate pažnju.

Ovi lijekovi pomažu u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, međutim postoje supstance koje blokiraju njihov efekat.

Najopasniji od njih je običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi.

"Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim sudovima i ne 'rastvore', to može dovesti do fatalnih posljedica“, rekla je Elena Mališeva.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA