Zagađen zrak je okidač za hroničnu opstruktivnu bolest pluća: Evo zašto baš u ovo vrijeme treba da se čuvate

25.11.2020 - 11:57 | Vijesti >> Aktuelno
 

Aerozagađenje je poslije pušenja prvi faktor rizika za razvoj hronične opstruktivne bolesti pluća. Ljudima koji su već oboljeli, u ovom periodu pogoršava se zdravstveno stanje pa obratite pažnju na sljedeće stvari

Pregled plućne funkcije ili spirometrija predstavlja zlatani standard u dijagnostici HOBP.

S jeseni i tokom zime češće su bolesti disajnih organa, jer hladno vrijeme pogoduje virusima koji napadaju disajne puteve i dodatno otežavaju hronična stanja respiratornog sistema, kao što je hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP). Tegobe kod pacijenata sa HOBP su izraženije ako je uz sve to prisutno i povećano zagađenje, izloženost raznim gasovima i, naravno, duvanskom dimu.

- HOBP je bolest pluća gde su disajni putevi suženi, odnosno bronhije su pod opstrukcijom. Tegobe su nedostatka vazduha, kašalj i iskašljavanje, kao i sviranjem u grudima. Posebna pažnja treba da se obrati na kašalj, ako se javlja tri mjeseca godišnje u toku poslijednje dvije godine, postoji sumnja na ovu bolest. Ove tegobe najčešće prati više ili manje izražen osjećaj nedostaka vazduha, koji vremenom može da se pogorša do tog stepena da pacijent ne može da obavlja ni osnovne životne aktivnosti – objašnjava dr sc. med. Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Kisele magle stvaraju tegobe

Prisustvo gasova kao što su sumpor dioksid, odnosno azotni oksidi sa vodenom parom koje se nalaze u zagađenom vazduhu, dovode do stvaranja jakih kiselina koje iritiraju ili hemijski oštećuju disajne puteve. Drugi, ne manje opasan način oštećenja plućnog tkiva je dejstvo tzv. PM 10 i PM 2,5 čestica koje prolaze do najsitnijih dijelova pluća.

- One izazivaju posebnu vrstu zapaljenja zbog čega se umožavaju ćelije koje luče sekret i povećava koncetracija tkivnih tečnosti koje dovode najpre do grča ili spazma najsitnih disajnih puteva, a potom i njihovog suženja. Na taj način počinje da se razvija hronični bronhitis. Takođe, može da dođe uništavanja aleveola, te se stvaraju velike emfizemske šupljine-bule, koje čine emfizem pluća. Ove dve bolesti zajedno predstavljau bolest koja se zove - hronična obstruktivna bolest pluća.

Pratite stepen zagađenja

Nažalost, kaže doktorka, Srbija još uvijek nema završen registar bolesnika sa HOBP, neki bliži podaci postojali su samo u Vojvodini, ali ono što znamo jeste da pacijenti sa HOBP čine značajan broj osoba koje ulaze u ukupan broj umrlih od aerozagađenja.

- Sa praćenjem stepena aerozagađenja, preko aplikacija ili sajta Agencije za zaštitu životne sredine, postalo je mnogo jasnije zbog čega se stanje kod velikog broja pacijenata pogoršava bez „vidljivih“ razloga kao što su promjena atmosferskog pritiska, vlaga i magla. Dakle, može se reći da se veći broj pacijenata sa HOBP javlja ljekaru baš u vreme kada je stepen aerozagađenja veliki.

Kako zagađenje utiče na disajne puteve

Ozon, azot dioksid, sumpor dioksid, ugljen monoksid i PM10 i PM2,5 čestice pojačavaju respiratorne simptome i bronhijalnu hiperreaktivnost, smanjuju plućnu funkciju, povećavaju rizik od nastanka astme i smrtnost od raka pluća.

U svetu 329 miliona ljudi boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća, a u Srbiji 600 hiljada i ta bolest je peti najčešći uzrok smrti u Srbiji, upozorili su pulmolozi povodom Svjetskog dana borbe protiv HOBP.

(Žena Blic)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA