4 DOKTORA IZ SRBIJE OTKRILA KAKO JAČAJU IMUNITET U DOBA KORONE: Doktorica ovo uzima najmanje DVA PUTA DNEVNO - ovo je tajna ZDRAVLJA

26.11.2020 - 17:09 | Porodica i zdravlje
 

Pandemija virusa korona podstakla je ljude da više razmišljaju o tome kako da ojačaju imunitet i smanje uticaj štetnih faktora koji narušavaju otpornost organizma i povećavaju rizik od infekcije kovidom-19. Da bismo se izborili sa koronom, kao i sa drugim virusima koji trenutno cirkulišu, najvažnije je da nam imunitet bude jak, a poznati ljekari iz Srbije otkrivaju kako oni jačaju otpornost organizam i tako čuvaju svoje zdravlje.

sa0k9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtwpnn01eqv8vothmnmizmta5ogywzdhkytfhotm1nzy3mjfhodm4nwquanbnkzmczqkeaieaaq

PROF. DR VESNA SREĆKOVIĆ DIMITRIJEVIĆ, INTERNISTA – ENDOKRINOLOG

Antioksidativnu zaštitu i otpornost organizma povećavam uravnoteženom, izbalansiranom ishranom kao što je mediteranska, koja sadrži obilje voća, povrća i žitarica bogatih vitaminima A, C, E i mineralima kao što su selen, cink, mangan i gvožđe. Uzimam i suplement vitamina D i probiotike. Gledam da se u mom jelovniku svakodnevno nađe po pola kilograma voća i povrća, riba što češće, razne salate i potaži. Sama pravim turšiju, jer fermetisano povrće jača imunitet. Već sam spremila mešanu salatu, kisele krastavčiće, domaći sok od paradajza, kao i kiseli kupus koji je baza za imunitet. Pijem dosta jogurta i kefira, a namirnice samo barim, dinstam na vodi, pečem u rerni ili pripremam na pari. Ne pušim, samo ponekad popijem čašu crnog vina i trudim se da stres svedem na što manju meru.

Dr Zoran Joksimović, internista-gastroenterolog: Zeleni čaj s medom svakog dana

- Strategija zdravog života je dobar način da pokušamo da održimo optimalne mogućnosti našeg imunog sistema. U tom smislu ja preduzimam sljedeće. Na prvom mjestu ne pušim, jedem dosta voća i povrća, održavam zdravu tjelesnu težinu. Kad god mogu, sebi priuštim kratkotrajan popodnevni odmor. Dva puta dnevno pijem zeleni čaj sa medom i limunom, samo jednu kafu i jedan decilitar vina dnevno. Redovnim održavanjem higijene i stalnim pranjem ruku trudim se da izbegnem infekciju. Zamjeram sebi jedino što se nedovoljno krećem, na posao idem kolima, a šetam baš rijetko. Trudiću se da i to promijenim, a vama, ako se ne krećete dovoljno, savjetujem isto.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog: Matični mliječ i perga me osnažuju

- Kako bih ojačala imunitet, koristim dosta voća i povrća u ishrani, dosta tečnosti, vitamin C i magnezijum, cink, đumbir, orahe, indijski i brazilski orah. Ali najredovnije koristim med i matični mliječ i pergu, fermentisani polen kojim pčele hrane svoje mlade i matice. Njega uzimam najmanje dva puta dnevno, a o ovom proizvodu se, nažalost, kod nas ne zna mnogo. Koristim ga već devet godina, samo što sam sada pojačala dozu koju uzmam. Povremeno uzmem kombinaciju perge i polena, koja ojačava i lokalni imunitet. U ishrani često koristim kozje proizvode. Naši stari su znali da su kozji sir i mlijeko važni za liječenje pluća.

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-akušer: Pozitivno mislim, pješačim i zdravo se hranim

- Pored fizičkog zdravlja, podjednako je važno i emotivno, duševno i duhovno zdravlje. Zadovoljstvo samim sobom se ne može nadoknaditi hranom niti bilo kakvim estetskim procedurama. Jedem manje obroke, ne uzimam ništa, osim vode, između obroka. Vodim računa o ličnoj higijeni, kao i o higijeni okoline. Uvek nađem vremena za druženje sa porodicom i prijateljima, makar i putem telefona u doba korone. Pješačim, tako ostajem u dobroj formi, ali i izbjegavam gužve u gradskom prevozu. Radim mnogo, ali to me čini srećnom, a zadovoljstvo samim sobom donosi nam jači imunitet i bolje zdravlje.

(Zena.blic.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA