OBRAČUN KOD O. K. MORALA: Vlast u RS-u krši sva moguća demokratska prava

26.11.2020 - 18:20 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Milorad Dodik se i dalje ne može pomiriti što je SNSD izgubio mjesto gradonačelnika u Banjoj Luci i Bijeljini. Obračun sa Draškom Stanivukovićem i Ljubišom Petrovićem, kako stvari stoje, već je počeo, jer je u najavi izmjena Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, kojom bi se funkcija gradonačelnika i načelnika svela samo na formalnost.

Na ovaj način obistinit će se Dodikove prijetnje izrečene odmah nakon lokalnih izbora. 

„Bilo to arogantno nekome ili ne, ukoliko je nešto ostalo iznad nadležnosti Skupštine, promijenićemo i zakone i Statut pa ćemo vidjeti te nadležnosti Skupštine. Sve je demokratski“, poručio je tada predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

sa-milorad-dodik-clf-191120-20-36-21-18-still001

U ovom slučaju ništa nije demokratski, kaže analitičarka Tanja Topić. Poruka za građane je: "Vaš glas se ne računa."

„Ona poruka koja se šalje jeste, takođe, vezana za nepostojanje pravne države, odnosno nipodaštavanje institucija, u smislu da se zakoni mogu prekrajati po volji one političke strukture i one političke partije koja se nalazi na vlasti“, ističe Topićeva. Za novoizabranog gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića ovo je nedopustiv čin, kojim se prekraja izborna volja građana.

„Takve jedne otvorene prijetnje koje dolaze od srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje miješamo nadležnosti. Jednostavno to nije institucija i nije mjesto s kojih treba da dolazi prijedlog izmjene zakona. Za to su nadležne druge institucije. Ovakve najavljene izmjene zakona imaju namjeru da obesmisle funkciju gradonačelnika“, kaže Petrović.

I novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković upozorava da vlast počinje da krši sva moguća demokratska prava. Izmjenom ovog zakona na djelu bi bilo kršenje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, gdje je jasno naznačeno da nijedna nadležnost ne smije da se mijenja poslije izbora. Stanivuković je nadležnima dao rok do petka da se izjasne po ovom pitanju.

„Vladi RS-a, institucijama, članu Predsjedništva BiH koji je to i najavljivao i idu u tom pravcu, predsjedniku NSRS-a, da nam kažu da li je nešto tako u planu. Ono na šta mi opravdano sumnjamo, da je cilj da se to u ponedjeljak stavi po hitnom postupku i utorak izglasa. Da li je to njihova namjera? Ako nije ovu sjednicu, koju jeste? I da li idu u tom pravcu?“, pita Draško Stanivuković.

Izmjene navedenog zakona za analitičara Velizara Antića bile bi skandal. 

„Republika Srpska se gura ka onim političkim režimima koji su kao Sjeverna Koreja. Jednostavno, ukoliko vi ličite ili izaberete sami put da ličite na Sjevernu Koreju, a ne na razvijene demokratije, onda tu nešto svakako nije uredu s tim što predlažu takav prijedlog. Ukoliko zaista dođe do jedne takve rasprave u NSRS-u i bude usvojen jedan takav zakon, koji je nazadan, mislim da će te političke partije koje u ovom trenutku usvoje jedan takav zakon, pretrpjeti jedan veliki poraz na sljedećim opštim izborima“, kaže Velizar Antić.

Pred Dodikove koalicione partnere u NSRS-u u ovom slučaju bio bi stavljen jasan izbor, podrška Dodiku i autokratskom režimu ili suprotstavljanje Dodiku u korist demokratije, smatra Antić. U opoziciji tvrde da sporne izmjene zakona neće podržati ni svi poslanici SNSD-a. 

„Zvali su mene lično neki poslanici SNSD-a čija imena ne želim da otkrivam. Ali, tri poslanika SNSD-a prvi put neće glasati za ovaj prijedlog zakona ako ga Dodik uputi u skupštinsku proceduru. Mada nakon ovakvih reakcija javnosti i opozicije i ozbiljnosti otpora njemu, i otpora iz vlastite stranke i sigurno među koalicionim partnerima, moguće je da se Dodik sada povuče i da ne predloži izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi“, poručuje poslanik u Klubu SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović.

Hoće li o ovom zakonu raspravljati poslanici, za sada se ne zna. Iz Vlade RS-a se ne oglašavaju, a iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave nisu odgovorili na naša pitanja. Iz SNSD-a je poručeno da ne razmišljaju o umanjenju nadležnosti gradonačelnika, ali nisu ni potvrdili ni negirali da imaju u planu izmjene spornog zakona.

Novi.ba/Slobodnabosna

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA