ZNATE LI KO JE NAJBOGATIJI OD NJIH TROJICE? BAKIR, DODIK ILI VUČIĆ: Kad vidite imovinu predsjednika Srbije iznenadit ćete se

27.11.2020 - 20:13 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Znate li ko je najbogatiji? Izetbegović, Dodik ili Vučić?

Centar za istraživačko novinarstvo je objavio informacije o imovini Sebije i Bakira Izetbegović. Znate li šta imaju? Imovina je procijenjena na nekoliko miliona maraka. Samo kuća iz naslovne fotografije vrijedi milione. A ostalo pročitajte u nastavku. Naravno, samo je dio prijavljen, ko zna gdje se još nalaze njegove nekretnine…

bakir

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, direktorica KCUS-a, suvlasnici su kuće i zemljišta u Sarajevu, procijenjenih na 185.000 KM. Supruga je i vlasnica apartmana na Bjelašnici koji je procijenio na 100.000 KM. Izetbegović nema automobil, a u imovinskom kartonu 2014. godine je napisao da supruga vozi putnički automobil vrijedan 50.000 KM. A neprijavljena imovina?

Zemljište u sarajevskom elitnom naselju Poljine plaćeno je četvrtinu miliona maraka. Kupili su ga nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić prije dvije godine. Riječ je o uređenom zemljištu od skoro pet duluma koje uključuje pristupni put, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Izetbegović je u imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) napisao da on i supruga Sebija dijele vlasništvo nad kućom i zemljištem, ne navodeći gdje se te nekretnine nalaze. Također je za suprugu naveo da je vlasnica apartmana i automobila. Izetbegović je svu imovinu procijenio na 520.000 KM. Prema dokumentima, kuća i zemljište se nalaze na Poljinama. Zemljište od dulum i po je kupljeno 2003. godine za 75.000 KM, a kuća je izgrađena naknadno. Iste godine je Sebija Izetbegović kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM.

sebija-i-bakir-izetbegovic-foto-nap-696x452

Novinari su otkrili da Izetbegovići pored ovoga imaju još zemljišta na Poljinama u suvlasništvu sa Okerićem. Neprijavljeni plac su kupili u septembru 2012. godine za 243.250 KM, a nakon toga je Izetbegović sa Okerićem kupio i pristupni put za cijenu od 7.922 KM. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Okeriću pripada pola od skoro pet duluma zemljišta, a bračnom paru Izetbegović druga polovina.

Dok narod uglavnom gladuje i jedva sastavlja kraj s krajem, vođe uživaju u luksuzu. Ali što je previše, previše je. Ne znamo samo dokle…

Treba naglasiti da se u javnosti često puta vrtila pogrešna fotografija Bakirove kuće, a da novih i boljih nema. Mediji su ranije objavili da je fotografija koju vam donosimo u nastavku zapravo fotografija kuće porodice Izetbegović, ali to ipak nije tačno. 

Milorad Dodik u svom vlasništvu ima kuću, zgradu i zemljište u Gradiškoj u vrijednosti od 300.000 KM. 

Pored toga posjeduje i stan u Laktašima, a vrijednost stana koji ima 55m2 nije navedena.

milorad-dodik5

Također, još dva stana koja imaju 78m2 nalaze se u Beogradu, a iznos istih nije naveden.

Njegova najveća nekretnina jeste kuća u Beogradu u vrijednosti od 1.700.000 KM koja ima 341m2.

Dodikov sin Igor vlasnik je firme ‘Eco Fruit’ koja je je prema izvještaju iz 2009 vrijedila 9,6 miliona KM.

U vezi s tim, Dodik je u svom imovinskom kartonu prijavio plantažu sa 1.030.165m2, zemljište s 5.180m2 te zemljište sa objektima veličine 11.840m2. Sve nekretnine se nalaze u Gradišci.

dodik-cirilica-02

Supruga Milorada, Snježana Dodik u svom vlasništvu ima zemljište u Laktašima vrijednosti 19.000 KM sa 40.300m2 veličine. Također još jedno zemljište u Laktašima, tačnije Bakincima je vrijedno 70.000 KM, a njegova veličina iznosi 150.500m2.

Pored zemljišta Snježana posjeduje i poslovni prostor u iznosu od 100.000 KM koji se nalazi u BiH (nije navedena tačna lokacija).

dodik

Milorad Dodik u Bakincima posjeduje tri ogromne vile.

U nastavku pogledajte kako izgledaju kuće koje predsjednik RS posjeduje u Bakincima.

screenshot-44-11

screenshot-43-13

Ono što je u javnost malo poznato je da je Dodik već godinama  braku sa Snežanom, a sa njom se pojavio i na glasanju u oktobru.

Ovo je bila jedna od rijetkih prilika da vidimo Dodikovu supurugu u javnosti, jer ne voli da se medijski eksponira. 

Supruga Milorada Dodika je po zanimanju ekonomski tehničar i nikad se nije bavila politikom. Ljubav između bračnog para Dodik datira još od srednjoškolskih dana.

4

5

Milorad i Snežana imaju kćerku Goricu i sina Igora.

A VUČIĆ...

Vučićevi roditelji Anđelko i Angelina na Vrčaru imaju trosoban stan veličine 112 kvadrata čija se vrijednost procjenjuje na 239.000 eura, Vučićev otac vlasnik je i stana od 80 metara kvadratnih i garaže u zgradi na Novom Beogradu u vrijednosti od 111.000 eura, te kuće u Jajincima.

Familija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u pogledu nekretnina vrijedna je 1.280.000 eura, navodi se u proširenoj verziji njegove imovinske karte, koju je objavio portal Krik.rs.

58e24753-eebc-4ec9-a5e9-0b0c0a0a0a6c-vucic-imovina-grafikon

Vučić u luksuznom naselju Belvil ima stan veličine 30 kvadrata u vrijednosti od 50.000 eura. Vučič je rekao da su mu roditelji pomogli da kupi garsonjeru.

Odmah do predsjednikove garsonjere nalazi se stan veličine 104 kvadratna metara u vlasništvu njegove druge žene Tamare Đukanović. Ona je vlasnica i garaže od 12 kvadrata u zgradi u kojoj je stan. Stan je kupila u maju 2013. godine za 135.000 eura od Slobodana Kvrgića, vlasnika kompanije „WinWin“, piše u ugovoru.

Vučićeva prva žena Ksenija vlasnik je stana veličine 118 kvadrata u vrijednosti od 196.000 eura u Yu Biznis centru u Beogradu.

Vučić je taj stan dobio od države kada je bio ministar informisanja 1998. godine. Vučić tvrdi da je, nakon što je njegova stranka izgubila vlast, otplatio stan. U tome mu je, kako kaže, pomogla porodica, ali i tadašnji stranački šef Vojislav Šešelj.

Vučić je u decembru 2013. godine stan ugovorom poklonio tadašnjoj supruzi Kseniji, ali je u katastru on i dalje upisan kao vlasnik.

vucic

Vučićevi roditelji Anđelko i Angelina na Vrčaru imaju trosoban stan veličine 112 kvadrata čija se vrijednost procjenjuje na 239.000 eura.

Ovaj stan je najskuplja nekretnina koju porodica ima. Stan su dobili u razmjeni sa Narodnom bankom Jugoslavije 1998. godine, u dogovoru veoma dobrom za porodicu.

Vučićevi roditelji su banci u zamjenu za ovaj dali stan od 89 kvadrata na Novom Beogradu. Razliku od 23 metra kvadratna, za koliko je veći stan u Krunskoj, doplatili su svega tadašnjih 2.400 njemačkih maraka.

Stan koji su dobili od Narodne banke vrijedi skoro tri puta više od stana koji su dali u zamjenu. Predsjednikov otac je u to vrijeme radio u Narodnoj banci, a Vučić je bio ministar informisanja.

vucic

Famozna porodična kuća u Jajincima upisana je na ime Vučićevog oca Anđelka. Predsjednik u kuću dovodi bitne goste iz inostranstva i pokazuje im vinski podrum koji se u njoj nalazi. Ova kuća je izgrađena bez dozvole za gradnju.

Vučićev otac vlasnik je i stana od 80 metara kvadratnih i garaže u zgradi na Novom Beogradu u vrijednosti od 111.000 eura.

Brat Andrej Vučić vlasnik je četvorosobnog stana u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu. Kupio ga je aprila 2008. godine zajedno sa tadašnjom suprugom za 200.000 eura. Uplatili su svojih 100.000 eura, dok su ostatak isplatili iz kredita koji su podigli kod banke.

Četiri godine kasnije Andrej se razveo i u septembru 2012. od bivše supruge otkupio polovinu stana za 40.000 eura.

vucic

Vučićeva majka Angelina vlasnica je oko dva hektara poljoprivrednog zemljišta kod Bečeja čija se vrijednost procjenjuje na 20.000 eura.

Familija Vučića, tačnije otac Anđelko, u Bosni posjeduje kuću od 47 kvadrata (vrijednost nepoznata), dvorište od 112 kvadrata (vrijednost nepoznata), šumu i voćnjak od 2,72 hektara u vrijednosti od 10.000 eura.

Otac Anđelko vlasnik je i oko dva i po hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Manđelos kod Sremske Mitrovice u vrijednosti od 90.000 eura.

Vrlo je važno napomenuti da svi članovi familije Vučić nikada nisu radili u privatnom sektoru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA